Realizează o scurtă istorie a cifrelor și a sistemului lor de numerație documentează te din cărți de la bibliotecă din plopenii și chiar din surse online despre sistemele de numerație Roman grec egiptean arab etc îmbogățește ți portofoliul cu imagini și exemple despre tema studiată (plsss dau coroanaaa)
Răspunsuri la întrebare
Cifrele au o istorie fascinanta! Mai mult ca sigur, primii oameni s-au folositde degetele de la maini pentru a numara. Timp de zeci de mii de ani, oamenii s-au descurcat foarte bine numarand pe degete.De-a lungul istoriei au existat numeroase puri de cifre denumite dupacivilizaa in care au aparut si care au avut o raspandire mai mare sau mai mica,precum: cifrele arabe, romane, indiene, greces, babiloniene, chinezes, ebraice,armene, maia, thai, egiptene, chirilice si japoneze.Cu sase mii de ani in urma lumea s-a schimbat . Locuitorii din zona actuala aIndiei au inceput sa foloseasca un sistem zecimal bazat pe cifre (1,2,3,4,5,6,7,8,9si 0). In Europa acest sistem zecimal a ajuns abia in secolul al IX -lea d.Hr , candarabii au cucerit Spania, probabil raspandite de catre matemacienii sicomerciani arabi – de unde si denumirea de “
Cifre arabe
“. La acea vreme,civilizaa araba era mult mai avansata decat cea europeana. Acest sistem a luatavant si mai mult odata cu inventarea parului, in secolul al XV-lea.Civilizația arabă a preluat setul de cifre de la cea indiană (hindu).Matemacienii indieni inventaseră și conceptul de zero, inexistent la altecivilizații, așa că sistemul lor, foarte simplu, însă în același mp foarte puternic,bazat pe doar 10 simboluri (de la 0 la 9) avea să e adoptat în întreaga lumeRomanii foloseau un sistem din 7 simboluri preluate din alfabetul limbiilane (I,V,X,L,C,D,M). Romanii nu aveau reprezentare pentru zero, ei foloseau uncuvânt pentru a-l înlocui, "nulla". Primele
simboluri romane
folosite au fost: I, X, Csi M.I - desemna 1; X - desemna 10; C - desemna 100; M - desemna 1.000.Ulterior au fost adăugate și V, L si D.V - desemna 5; L - desemna 50; D - desemna 500.
Iai și tu de aici ce e mai interesant