Limba română, întrebare adresată de adragutza25, 9 ani în urmă

Realizeaza portretul lui Ilie Moromete în 10-15 randurii . Cine ma ajuata si pe mine ?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de justme9950
2
Este un ţăran reflexiv, cultivat, superior, conservator, un înţelept de tip socratic care iubeşte liniştea şi libertatea. Ca personaj simbolic, Ilie Moromete ilustrează drumul destrămării unei iluzii.
Moromete reprezintă „lumea ţărănească în valorile ei durabile”,  independenţă şi libertatea spiritului,  dreptul la exprimare şi la opinie.
În apărarea acestor valori, el se luptă cu Bălosu, cu Jupuitu, cu Aristide, cu Niculaie, cu cei trei fii etc.
„Lupta pentru apărarea vechilor bucurii” se sfârşeşte în momentul în care copiii îl părăsesc. De aici încolo naratorul îşi demitizează personajul, îl face să fie altfel decât ne-am obişnuit în primul volum: avar, suspicios, morocănos, taciturn etc.


adragutza25: multumesc !
Răspuns de miha33
1
Este un taran intelept care iubeste linistea si libertatea. Moromete reprezinta "lumea taraneasca in valorile ei durabile", independenta si libertatea spiritului. In apararea acestor valori, ei se lupta cu Balosu, cu Jupuitu, cu Aristide, cu Niculae etc. "Lupta pentru apararea vechilor bucurii" se sfarseste cand copii il parasesc. De aici incolo naratorul face personajul mult mai morocanos decat in primul volum.
Sper ca te-am ajutat

adragutza25: multumesc !
Alte întrebări interesante