Limba română, întrebare adresată de ionutronaldo7, 8 ani în urmă

realizeaza un discurs, de 5-7 minute, in care sa-ti exprimi opinia despre rolul mass-mediei in societatea contemporana.
Va rog repede ca am nevoie pana maine!!! :*

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexguligus
2
in societatea actuala mas-media joaca un rol important in viata sociala , intr-un stat democratic ,ele au rolul de a informa ,comenta si critica fiind considerate centrul vital al vietii publice 

deeacatalano27: Din ce carte este luat exercițiul?
ionutronaldo7: manual ce cls a 10 a
deeacatalano27: editura?
ionutronaldo7: Art
ionutronaldo7: parca
Răspuns de ralucuta20041
4

In societatea actuala, mass-media joaca un rol crucial in viata sociala, devenind, de-a lungul timpului, o putere crescanda si indispensabila, cu o influenta puternica asupra segmentelor societatii. Prezenta lor activa se simte in viata financiar- bancara, in dezvoltarea industriei, in evolutia tehnologiei, in viata politica, dar si in viata cotidiana, construind la randul lor o industrie proprie. 

Intr-un stat democratic, ele au rolul de a informa, comenta si critica, fiind considerate "centrul vital al vietii publice".

Specialistii din Stiintele Comunicarii au dedicat multe studii subiectului mass-media, fiind de neepuizat prin interdisciplinaritatea si evolutia continua. Cercetatori din sociologie, psiho-sociologie si antropologie au incercat sa defineasca rolul lor si influenta pe care acestea le au in societate. Supranumite si " a patra putere in stat", "mass- media au devenit, in lumea moderna, un fel de centru gravitational in raport cu care se pozitioneaza toate celelalte segmente ale societatii".

Pentru a putea incepe o analiza a subiectului propus, consider ca inainte este necesara o introducere in sistemul mass-media si o prezentare a evolutiei si a semnificatiilor pentru a observa indeaproape rolurile si impactul in viata sociala.

In limbajul uzual si chiar in unele opere de specialitate, mass-media sunt considerate sinonime cu notiunile de comunicare de masa si cea de mijloace de comunicare in masa. Termenul de "mass-media" s-a format prin sinteza dintre cuvantul anglo-saxon "mass", cu sensul de masa, caruia i s-a adaugat latinescul "media", cu forma sa de plural, insemnand mijloace. Prin urmare, mijloacele media sunt, in general, definite ca "suporturi tehnice care servesc la transmiterea mesajelor catre un ansamblu de indivizi"

Cu ajutorul acestor mijloace, se stabileste o relatie de comunicare intre creatorul de mesaj si receptorul sau, purtand numele de comunicare mediata, deoarece se foloseste de acel instrument de mediere pentru a permite unuia sau mai multor emitatori sa difuzeze informatii catre unul sau mai multi receptori. Altfel spus, medierea se refera la " acele suporturi care se interpun in actul comunicarii, intre emitator si receptor"

Conceptul de comunicare de masapoate fi definit ca "orice forma de comunicare in care mesajele, avand un caracter public, se adreseaza unei largi audiente, intr-un mod indirectssi unilateral, utilizandu-se o tehnologie de difuzare".  Astazi, caracterul unilateral este diminuat prin incercarea de a sustine o relatie de interactiune intre cele doua parti prin feed-back. 

Dimensiunea industriala a comunicarii de masa a dus la crearea unei "culturi de masa", care a avut drept consecinta standardizarea produsului, simplificarea continuturilor,  eliminarea dimensiunilor intelectuale in favoarea atributelor afective si valorizarea dupa criteriul economic, adica profitul. "Cultura de masa este definita nu de faptul ca este cultura maselor sau ca este produsa pentru a fi consumata de mase, ci de faptul ca ei ii lipseste atat caracterul reflexiv si subtilitatea culturii "inalte" a elitelor sociale, culturale si academice, cat si simplitatea si concretetea culturii folclorice din societatea traditionala".

Alte întrebări interesante