Realizează un eseu argumentativ cu 4 argumente pro sau contra despre importanța sportului in viața omului.
Va rog
Răspunsuri la întrebare
Explicație:
Exerciţiile fizice efectuate regulat supun în mod obligatoriu organismul la mişcare. Mişcarea la rândul ei intensifică toate activităţile din organism: circulaţia sângelui în plămâni şi în celelalte organe, respiraţia, schimburile de substanţe nutritive la nivelul ţesuturilor, procesele de excreţie, de curăţire a sângelui de substanţele vătămătoare rezultate din arderile celulare etc.
Lipsa de mişcare îngreunează desfăşurarea normală a proceselor biologice, fapt care se răsfrânge negativ asupra stării de sănătate şi de rezistenţă a organismului faţă de agenţii patogeni. Prin mişcare se îmbunătăţeşte nutriţia ţesuturilor şi celulelor, ceea ce duce la creşterea şi dezvoltarea organelor, la mărirea capacităţii lor funcţionale.
În primul rând, se îmbunătăţeşte activitatea inimii. Muşchiul cardiac antrenat prin exerciţii fizice regulate şi de o intensitate crescândă, expulzează la fiecare sistolă mai mult sânge decât inima neantrenată. El nu oboseşte în timpul eforturilor fizice mai mari atât de repede ca muşchiul neantrenat şi îşi revine mai repede la situaţia normală, după ce efortul a încetat.
În al doilea rând, se ameliorează activitatea plămânilor. În timpul efortului fizic, plămânii respiră mai frecvent şi mai amplu, pentru a acoperi necesităţile crescute de oxigen în muşchi. Aşa cum inima trebuie antrenată pentru a face faţă eforturilor excesive, prin creşterea puterii de contracţie a muşchiului cardiac şi plămânii trebuie antrenaţi să respire mai puternic, să permită o ventilaţie mai mare pe unitatea respectivă de timp. Fără acest antrenament nu se pot efectua activităţi fizice grele, deoarece plămânii nu pot asigura cantitatea de oxigen crescută. Exerciţiile fizice în aer liber, ca şi şedinţele speciale de antrenament, în cazul sportivilor, constituie mijloace eficiente de pregătire a aparatului respirator pentru noile sarcini la care trebuie supus organismul.
Argumente PRO
1. Este bine cunoscut faptul ca sportul ajuta la mentinerea unui organism sanatos. Astfel, in situatia in care copiii ar face mai mult sport la scoala, acest lucru ar putea fi benefic pentru ei, in sensul ca s-ar dezvolta sanatos si armonios. 2.In plus, practicarea mai multor ore de sport la scoala ar putea contribui la reducerea obezitatii in randul celor mici si la incurajarea unei vieti active, in care sedentarismul sa nu aiba loc.
3.Sportul este bun nu doar pentru mentinerea greutatii sub control, dar imbunatateste starea de spirit si ajuta mintea sa se relaxeze. Din aceasta perspectiva, mai multe ore de sport i-ar ajuta pe copii sa se destinda si sa se deconecteze de la programul incarcat pe care il au la scoala. Dupa efectuarea catorva exercitii de miscare, acestia s-ar putea concentra mai bine la cursuri.
4.Cu ajutorul sportului poti să ți faci prieteni și să comunici mai ușor(în cazul copiilor timizi).
Argumente CONTRA
1. Principalul dezavantaj al orelor de sport este acela ca programa scolara prevede anumite exercitii fizice pe care nu toti elevii reusesc sa le efectueze, motiv pentru care sunt depunctati drastic.
2. Cei care nu au o conditie fizica foarte buna s-ar putea simiti intimidati sa efectueze respectivele exercitii in fata intregii clase, temandu-se de a nu se face de ras.
3.Daca orele de sport se vor concentra in continuare pe performanta sportiva, in detrimentul jocurilor in echipa, atunci introducerea mai multor ore de educatie fizica ar putea crea un stres suplimentar pentru copiii care nu au o conditie fizica buna.
4.Introducerea mai multor ore de sport ar insemna eliminarea sau reducerea orelor la alte discipline, astfel incat sa nu fie depasit numarul de ore prevazut in programa scolara. Astfel, unii parinti ar putea sa nu fie de acord cu sacrificarea anumitor ore de teorie in favoarea unora de miscare, argumentand ca este importanta acumularea cat mai multor cunostinte.