Biologie, întrebare adresată de alexandrupomohaci02, 8 ani în urmă

Realizează un eseu cu titlul '' Rolul transfuzilor de sânge pentru organismul uman. Va roggg​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ilincamt
1
O transfuzie de sânge este o operațiune medicală ce constă în injectarea unei perfuzii de sânge sau a unor produse din sânge. În sistemul mondial de sănătate, numai medicii, asistentele medicale și moașele au dreptul de a efectua transfuzii de sânge.
Astazi, decizia de efectuare a transfuziei nu se poate baza numai pe concentratia de hemoglobina sau valoarea hematocritului. Intr-o anumita situatie clinica, toleranta la anemie va depinde de abilitatea pacientului de a-si regla mecanismele de compensare, in conformitate cu nevoile metabolice.
Trebuie insa permanent avut in vedere ca mentinerea volumului circulator are o importanta deosebit de mare. Scaderea cu mai mult de 30% a volumului circulator este mult mai periculoasa decit anemia severa (Hb < 7g % ).
Daca acum cativa ani se indica transfuzia de singe la valori ale Hb < 7g% sau a Ht < 30% (declansatorul universal al transfuziei), astazi aceste reguli s-au schimbat in sensul ca in multe situatii nu mai este recomandata efectuarea transfuziei bazandu-ne numai pe valorile Hb si hematocritului. In absenta unui declansator universal al transfuziei, decizia de efectuare a transfuziei la un pacient cu o concentratie a hemoglobinei intre 7,0 si 10,0 g/dl depinde in principal de judecata clinica.
De asemenea, se acorda o importanta crescuta tratamentului cu eritropoietina mai ales in starile de anemie cronica, recuperarii sangelui pierdut intraoperator si autotransfuziei.
Tratamentul transfuzional este necesar pentru a trata sangerarile severe care apar in timpul sau dupa o operatie, nastere sau dupa un accident grav.
Asemanator altor metode de tratament, transfuzia de sange trebuie recomandata doar atunci cand este esentiala pentru pacient. Transfuzia poate fi asociata cu un “transplant” de celule. Astfel, pentru a reduce la minim riscul incompatibilitatii se efectueaza determinarea grupei sanguine in sistemul ABO si Rh(D) si probe de compatibilitate pacient-sange de transfuzat, folosindu-se mai multe tehnici complementare.
Ca orice alt medicament, poate avea urmatoarele reactii adverse: mastodinie, "spotting" (sangerare intermenstruala), greata, migrene.


ilincamt: Npc!! Coroana ?
alexandrupomohaci02: sunt nou pe platformă și nu prea știu dacă e poate îmi spui tu cum săți dau
alexandrupomohaci02: coroană
ilincamt: Trebuia sa îți apăra peste întrebare “cel mai inteligent răspuns”
ilincamt: Ți a apărut?
alexandrupomohaci02: da
alexandrupomohaci02: țiam dat
alexandrupomohaci02: și da știu că a trecut mult timp scuze că a durat atât
ilincamt: Nu i problema. Multuu
alexandrupomohaci02: ok
Alte întrebări interesante