Biologie, întrebare adresată de biancaioanabacalu, 8 ani în urmă

Realizează un minieseu cu titlul ,,Celula nervoasă" în care să foloseşti următoarele noţiuni: axon, dendrite, ramificații butonate, vezicule cu mediatori chimici.
VA ROG AM NEVOIE URGENTTT​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de monicabacioi
2

Celulele nervoase (neuronii) sunt, de fapt, o celulă adaptată la recepționarea și transmiterea informației prin mijloace electrice, unitatea elementară (celulară), anatomică, funcțională, embriologică, trofică și metabolică a sistemului nervos.

O celula nervoasa este formata din corpul celular si prelungirea sa: axonul (numit si cilindrax sau neurit) si dendritele.

Axonul conduce impulsul nervos dinspre corpul celular (pericarion) spre periferie, unde contactează alte celule nervoase, glande sau mușchi prin sinapse. Acesta este motivul pentru care axonul mai este cunoscut și sub denumirea de prelungire celulifugă.

De asemenea, dendritele transmit impulsurile nervoase primite de la alte celule, către, și de la corpul celular (soma). Impulsurile sunt primite de catre dendrite prin sinapse. Ele joacă un rol important in producerea potențialelor de acțiune.

Alte întrebări interesante