Ed. muzicală, întrebare adresată de cristianamarcela, 8 ani în urmă

Realizeaza un referat in care sa reprezinti un compozitor roman sau strain de muzica classica

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Miru1612
36

                                        Antonio Vivaldi

    Antonio Vivaldi s-a născut la Veneţia, la 4 martie 1678, ca fiu al unui violonist profesionist, care a cântat la capela San Marco din Veneţia.

   A studiat pentru a deveni preot, fiind hirotonisit în 1703, însă a renunţat la această meserie din cauza unor probleme de sănătate. A studiat vioara, pentru început, cu tatăl său şi apoi cu Giovanni Legrenzi.

În anul în care a renunţat la preoţie a fost numit maestru de vioară şi de compoziţie la Seminarul Muzical de pe lângă “Ospedale della Pieta”, funcţie pe care a ocupat-o până în 1709.

Probabil elev al lui Legrenzi, învăţând să cânte la vioară de la tatăl său, bărbier, însă excelent violonist. La 25 de ani devine preot şi intră ca profesor la Ospedalle della Pieta, asumându-şi educaţia muzicală extrem de elevată a orfelinelor Veneţiei. În 1711 apare ciclul L’Estro armonico, încă impregnat de modelul concerto-ului grosso, promovat de Corelli, apoi de Handel. De aici Vivaldi va dezvolta în sute de exemplare profilul concertului instrumental, astfel încât cele mai diverse instrumente ale epocii vor primi rolul de solist în marea familie a concertelor vivaldiene. Desigur vioara se va desprinde net din această galerie, printr-o inventivitate fără precedent în epocă.

Mai puţin cunoscut ne este Vivaldi creatorul de operă, o pasiune puţin compatibilă cu statutul său ecleziastic. Îl regăsim mai prolific decât Scarlatti tatăl, depăşit însă de Caldara, Hasse şi Handel. A compus nu mai puţin de 24 de opere, doar 14 dintre ele existând în manuscris complet în Biblioteca de la Torino. Este un domeniu ce îşi va deschide larg porţile către noi, având mereu în fundal imaginea primadonei sale Anna Giro. Iată pe scurt, coordonatele acestui Portret de compozitor.

Antonio Vivaldi la Radio România Muzical - un tablou pe care ni-l dorim cât mai complex, cu această muzică în care descifrăm un artist orgolios, cu o imaginaţie fantastică, scriind se spune, cu o viteză mai mare decât putea fi copiată muzica sa, muzică jubilând în peisajul sclipitor al Veneţiei.

Alte întrebări interesante