Limba română, întrebare adresată de nelumereacre8, 8 ani în urmă

realizeaza un rezumat al nuvelei Alexandru lăpușneanu urmarind :1cele mai importante elemente ale subiectului si 2 evenimente ce contureaza mesajele operei​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de denisagr
2

Răspuns:

Opera literală Alexandru Lăpușneanu de C. Negruzzi este prima nuvelă istorică din literatura română pe care autorul a publicat o în anul 1840 în primul nr. al revistei "Dacia Literală" intitulat " Introductie". Este o nuvelă istorică deoarece acțiunea se inspira dintr-un moment istoric din trecutul Moldovei, scriitorul având ca sursa de inspiratie letopisețul lui Grigore Ureche și let. lui Miron Costin.

D.p.d.v compozițional opera literală este structurată în patru capitole fiecare cap. fiind precedat de câte un motto, astfel, primul cap. are motto-ul " Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreu.. ", al doilea cap. " Ai să dai samă, doamnă...", al treilea cap. " Capul lui Moțoc vrem...", al patrulea cap. " De mă voi scula, pre mulți am să popesc și eu...". Acțiunea nuvelei este simplu se realizeaza pe un singur plan narativ iar pers. principal este puternic individualizat, astfel primul cap. cuprinde expozitiunea și intriga, al doilea cap. desfășurarea acțiunii, al treilea cap. punctul culminant iar ultimul cap. deznodământul. În primul cap. al nuvelei acțiunea este fixată în timp di spațiu dar totodată este precizată intenția lui A. Lăpușneanu de al înlătura de la tron pe Tomșa și de a se răzbuna pe boieri trădători. Întors în țară Moldovei însoțit de o oaste turcească Lăpușneanu este întâmpinat de boierii Spancioc, Stroici, Moțoc și Veveriță care îl sfătuiesc să se întoarcă de unde a venit fiind poporul "nici nu iubește nici nu dorește pre domn".Hotărât să facă două planuri la bun sfârșit domnitorul îl confruntă pe cei patru boieri răspunzândule "dacă voi nu mă vreți vreodată dacă vă veți ... să mă întorc mai degrabă cu ajutorul lor Dunărea cursului îndărăt". Moțoc se dovedește a fi cel mai viclean dintre boieri iubește setea de razbunare a domnitorului, se transformă în aliat al acestuia trădând pe Tomșa.

Ajuns pe tronul Moldovei Alexandru Lăpușneanu se răzbună pe boieri trădători le confiscă averile, le dă foc cetăților, și le omoară copiii. Spancioc și Stroici sunt singurii boieri care scapă de Furia domnitorului deoarece pleacă în Polonia la Livov. Doamna Rusanda îngrozită de fapt domnitorului dar și de amenințarea unor femei a cărei soț și copil fusese uciși de către acesta domnitor după leagă bărbatul să înceteze cu omorurile și să fie mai blând chiar și fapt care sale vânzare prezintă o rușină pentru Istoria Neamului. Pentru a îmbuna soția Alexandru Lăpușneanu îi Promite un leac de frică și face promisiunea de a renunța la gândul său de răzbunare.

În cel de al treilea capitol care corespunde punctului culminant faptele săvârșite de către domnitor îi conturează un portret moral ce sugerează cruce sau tiranie. Leacul de frică promis doamnei Ruxandra este o piramidă formată din 47 de capete pe care oastea a lui Lăpușneanu îi omorâse în timpul cinei. Moțoc, boierul care îl trădează pe Tomșa sfârșește în mod tragic însă nu de furia domnitorului ce de cea a poporului.

Acțiunea ultimului capitol se desfășoară pe o perioadă mai lungă de timp (de patru ani). După episodul sângeros Lăpușneanu se retrage la Cetatea hotinului unde se îmbolnăvește de friguri, delirând il cer iertare familiei sale și să fie călugărit. În timpul acesta el a fost îmbrăcat în haine preoțești, i se schimbă numele în Paisei, însă după ce și-a revenit și-a amenințat atât soția cât și copilul. De echipă să nu îi fie omorat copilul, doamna Ruxandra ascultă sfatul lui Spancioc și Stroici și îl otrăvește pe domnitor.

Alte întrebări interesante