Geografie, întrebare adresată de alinmanole66, 8 ani în urmă

realizează un rezumat de maxim 2 pagini despre vulcanism și cutremure​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de iuliapuki
1

Răspuns: Sub denumirea de Vulcanism se înțeleg totalitatea proceselor și fenomenelor geologice, legate de ascensiunea magmei din mantaua Pământului până la suprafața scoarței terestre.

De obicei, regiunile cu o activitate vulcanică sunt afectate și de mișcări tectonice, cum ar fi cutremure, zone de subducțiune, sau Hot-Spot (zone fierbinți de exemplu în insulele Hawaii).

Prin activitatea vulcanică apar și unele transformări chimice sau termice ale regiunii ca de exemplu ape minerale, ape termale, retopirea unor roci deja existente (formarea de roci magmatice), magma fiind înmagazinată în așanumită cameră sau rezervor de magmă care va fi alimentată cu magmă proaspătă din adâncime printr-un canal îngust de legătură.[1]

Cutremur sau seism sunt termenii folosiți pentru mișcările pământului, ce constau în vibrații generate în zonele interne ale Terrei, propagate în formă de unde prin roci. Aceste vibrații rezultă din mișcările plăcilor tectonice, fiind des cauzate de o activitate vulcanică.

Cuvântul cutremur este folosit doar pentru acele mișcări ale plăcilor tectonice care provoacă daune majore, seism sau mișcări seismice pentru cele care trec neobservate și mișcări non-seismice pentru cele provocate de om.

Cutremurele puternice pot distruge construcții, clădiri, chiar localități întregi, provoacă alunecări de teren, chiar catastrofe naturale. Cutremurele submarine pot declanșa formarea de valuri uriașe (de până la 30 de metri înălțime și atingând viteze neașteptate (800 km/h). Astfel, în Oceanul Pacific fenomenele tsunami (provocate de cutremurele submarine) au produs pagube materiale foarte mari, cu pierderi de vieți omenești.

Alte întrebări interesante