Realizează un text de maxim 10 rânduri,in care să folosești in mod corect termenii:apropiat,cartier, distanță, locuință, micșorată, orizont,orientare,plan, stradă, școală.
Răspunsuri la întrebare
Exemple de texte (am respectat structura unei compuneri – titlu, introducere, cuprins, încheiere):
1️⃣ Ajutor pentru noul coleg
În clasa noastră a venit un coleg nou, dintr-un alt oraș.
Pentru o mai bună orientare în orizontul apropiat, doamna profesoară ne-a recomandat să-i desenăm un plan al cartierului. Ne-am inspirat dintr-o hartă a orașului, unde distanța între obiective era corect măsurată și micșorată la scară. Am desenat pe o planșă mai întâi o stradă principală din cartier, apoi străzile secundare. Am marcat cu simboluri clare școala și locuința colegului nostru.
Noul nostru coleg a fost foarte încântat de plan și ne-a mulțumit la fiecare.
2️⃣ Tema la geografie
Pentru ora de geografie avem ca temă să desenăm un plan al orizontului apropiat.
M-am hotărât să realizez un plan al cartierului. Pentru o mai bună orientare, am folosit harta orașului, unde distanța este măsurată de specialiști și micșorată la scară. Pe o coală A4 am desenat mai întâi o stradă principală din cartier, apoi străzile secundare. M-am limitat la zona dintre locuință și școală. Am marcat cu simboluri potrivite școala, locuința mea, parcul, farmacia și cabinetul medical.
Planul a ieșit foarte frumos și sper să iau o notă bună.
Cum să realizez ușor un text cu un set de cuvinte date?
Analizăm puțin cuvintele date, pentru a ne forma o primă impresie asupra conținutului textului.
① În primul rând, grupăm cuvintele după partea de vorbire. Încercăm să le grupăm substantiv + adjectiv, verb + adverb.
- În cazul nostru, observăm că avem opt substantive (cartier, distanță, locuință, orizont, orientare, plan, stradă, școală) și două adjective (apropiat, micșorată). Putem ușor forma grupurile „orizont apropiat” și „distanță micșorată”. Restul substantivelor nu au determinant în listă, deci fie le folosim ca atare, fie suntem liberi să le asociem orice adjectiv.
② În al doilea rând, încercăm să ordonăm noțiunile de la general la particular, de la idee la concret, de la teme largi la detalii. Aceasta ne va ajuta să identificăm ideea textului și să ne ordonăm ideile de la introducere spre cuprins și încheiere.
- În cazul nostru, ordinea ar putea fi: orientare, orizont apropiat, distanță micșorată, plan, cartier, stradă, școală, locuință.
③ În al treilea rând, identificăm câmpul asociativ al cuvintelor, subiectul general al textului.
- În cazul nostru, observăm că termenii fac parte din câmpul asociativ al hărții. Este vorba despre orientarea în spațiu, într-o zona restrânsă (orizontul apropiat = cartierul). Pe hartă / plan trebuie să figureze stradă, locuința și școala, toate distanțele fiind micșorate la scară.
Acum avem o idee despre ce trebuie să conțină textul și putem fie să-l scriem direct, fie să facem mai întâi un plan de idei, pe care ulterior să-l dezvoltăm.
Recomandare:
Folosește textele date ca sursă de inspirație. Încearcă să creezi propriul tău text sau să personalizezi textul ales după propriile tale idei și în stilul tău propriu. Folosește sinonime, schimbă topica frazelor, modifică spațiul, locul și personajele, introdu idei noi, schimbă titlul și ideea textului.
Nici Brainly, nici profesorii nu susțin plagiatul și temele copiate mecanic de pe internet.