Limba română, întrebare adresată de Costin2105, 9 ani în urmă

realizeza o cmpunere de 150-200de cuvinte in care sa demonstrezi ca urmatorul citat e opera lirica
În argumentare vei urmari:

-sa precizezi doua caracteristici ale operei lirice
-sa ilustrezi aceste caracteristici cu exemple din text.

Codurile, frate mi.ai fost
Si loc bun de adăpost
Când eram eu fugărit
Si de jandarmi hăituit
Când eram Lotru.n pădure
Cu pușca și cu secure.

Cu frunza m.acopereai
Cu umbra ma racoreai
Acum de rele am scăpat,
Da se tine n.am uitat
Mi.a venit si mie rândul
Sa îți întorc crezamantul.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Leonard
1
Argumentare că acest fragment citat aparține genului liric

Genul liric reunește toate creațiile literare, de obicei în versuri, în care autorul își exprimă în mod direct ideile, gândurile, sentimentele, asumându-și o voce lirică, numită „eu liric”.
În această poezie, care este o doină de haiducie, autorul își exprimă sentimentul de dor față de codru, pe care îl aseamănă unui frate. Codrul a fost cel care l-a adăpostit și l-a ascuns atunci când haiducul era căutat de autorități. Acum, haiducul se reîntoarce în codru, fiind pătruns de melancolie.
Modul dominant de expunere este monologul liric adresat în mod direct codrului. Eul liric își face simțită prezența prin mărci lexico-gramaticale. Astfel, se remarcă multitudinea pronumelor la persoana I („frate mi-ai fost”, „când eram eu fugărit”), la persoana a II-a („de tine n-am uitat”, „să îți întorc crezământul”), verbele fiind folosite la persoana I („eram eu fugarit”, „n-am uitat”) și a II-a („m-acopereai”, „mă răcoreai”). Subiectivitatea se exprimă în această poezie și prin alte mărci ale eului liric, cum ar fi substantivul în vocativ „Codrulefrate mi-ai fost”.
Din această doină, reiese comuniunea omului cu natura, relația de frăție pe care și-au construit-o codrul și omul. Sentimentele poetului sunt transmise printr-un limbaj metaforic, prin intermediul unor figuri de stil, precum personificarea („Codrule, frate mi-ai fost”) și prin crearea unor imagini artistice vizuale („cu frunza m-acopereai”) și tactile („cu umbra mă răcoreai”). Pădurea a fost cea care l-a protejat pe haiduc ca și cum ar fi un membru din familie. Acum, haiducul se întoarce cu dor la codru pentru a-i mulțumi pentru ajutor.
O altă trăsătură a operei lirice este legată de elementele de prozodie. Astfel, poezia este compusă din două strofe, măsura versurilor este de șapte silabe, iar rima este împerecheată.
În concluzie, acest citat aparține genului liric, deoarece autorul își exprimă în mod direct bucuria de a reveni în mijlocul codrului, care l-a ferit de atâtea rele, folosind un limbaj artistic și asumându-și o voce numită „eu liric”.


Costin2105: Dar ai putea sa o faci ceva mai pe scurt, undeva pe la 110 cuvinte pls.
Leonard: Tu ai spus sa fie de 150-200 de cuvinte. Daca vrei mai putine, mai taie din ceea ce crezi ca poti sa elimini.
Alte întrebări interesante