Limba română, întrebare adresată de salcutanrebeca200846, 7 ani în urmă

Recenzie a cărţii la rascruce de vànturi, titlul , autorul, personaje principale, personajul preferat, impresii despre carte, locul petrecerii acţiunii,poveste pe scurt(indroducere, cuprins , încheiere),recomanzi această carte , sau nu ? de ce?Îmi trebuie urgent !​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de famousme7
1

Răspuns:

Recomand cartea.

Titlul: La rascruce de vanturi (Wuthering Heights)

Autorul: Emily Bronte

Personaje principale:

1.Heathcliff

2.Catherine

Personaj preferat: Heathcliff - reprezinta tipul demonului, avand aceeasi sete de razbunare si ura ca Alexandru Lapusneanul. Este violent, crud, ilustrand o personalitate extrem de puternica, plina de insusiri valoroase puse in slujba raului. Traieste totul cu patima, devenind obsedat de Catherine. Are o vointa de stanca, reusind sa isi indeplineasca planurile meschine. Singura lui urma umana este iubirea sincera si adanca pentru Catherine. In fond, el este o victima a cruzimii lui Hindley si a sortii, fiind un orfan ramas in grija unui om care il uraste si il chinuie. Insetat de putere, aceasta devine unealta prin care el se razbuna pe ceilalti si singura care reuseste sa ii redea demnitatea. Este trasat in linii marete de

Impresii despre carte: O carte deosebita din literatura universala, singura carte a lui Emily Bronte, scrisa in aproximativ un an. Cuprinde aspecte in legatura cu subiecte si teme intunecate, tratand viciile omului. Razbunarea si ura, agonia, egoismul si mandria, invidia, bestalitatea se desfasoara cu intensitate violenta, disperarea fiintei si moartea dramatica. Iubirea este obsesiva, bolnava. Face parte din literatura gotica.

Locul actiunii: Conacul "La rascruce de vanturi", Yorkshire

Povestea: Earnshaw este un om bogat care are o fiica pe nume Catherine si un fiu pe nume Hindley. intr.o zi, batranul aduce acasa un baiat murdar si brunet, Heathcliff (stanca). El se imprieteneste cu Catherine si se inteleg foarte bine. Edgar Linton si sora lui Issabella locuiesc in conacul vecin. Cu ei se imprieteneste Catherine. Dupa moartea lui Earnshaw, Hindley si Edgar il chinuie si umilesc pe Heathcliff, iar acesta fuge de acasa si jura razbunare. Catherine se casatoreste cu Edgar, desi nu il iubeste.

Heathcliff revine dupa mai multi ani, devenind bogat si gentleman. Cumpara conacul lui Hindley care devenise alcoolic si plin de datorii. Se casatoreste cu Issabela sa se razbune pe Catherine si il umileste pe Hindley. Fata de copilarie, Heathcliff este crud si nemilos, dar maladia lui e temperata de apropierea de Catherine.

Catherine moare cand naste, iar singurul scop al lui Heahcliff, care nu se mai retine, devine chinuirea celorlalti. Acesta moare in conditii subite, intalnind inainte fantasma lui Catherine.

Recomand: Pentru unicitatea portretelor, pentru realismul dramatic, fara cenzura expresivitatii figurilor de stil, pentru insufletirea exploziva, sentimente si emotii contrarii si adancimea analizei psihologice a unor suflete decazute.

Alte întrebări interesante