Limba română, întrebare adresată de alexutaq, 9 ani în urmă

Reciteste ultimele opt alineate ale textului dat . Justifica trasaturile Malalei precizate mai jos, prin referire la fragmentul parcurs.
-curaj -generozitate -pacifism -hotarare -solidaritate

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adresaana
29

Răspuns:

  • curaj: Malala simte că nu trebuie să se gândească la argumente pro și contra continuării campaniei, pentru că pur și simplu asta era menirea ei și era stăpânită de un curaj aproape supranatural:

„Dar nu aveam nicio decizie de luat. Asta era menirea mea. O forță extraordinară venise să locuiască în mine, ceva mai mare și mai puternic decât mine, și mă făcuse neînfricată.”

  • generozitate: Malala simte că trebuie să insufle tatălui ei, dar și tuturor  celorlalți nedreptățiți de regimul taliban, curaj și încredere într-un viitor mai bun. Generozitatea ei nu este una materială, ci spirituală, ea punându-și viața în slujba unui ideal:

„Acum era rândul meu să-i dau tatei o doză din curajul pe care el mi-l insuflase întotdeauna.”

„De vom crede în ceva mai mare decât viața noastră, atunci vocile noastre se vor înmulți, chiar și după ce vom muri. Nu ne putem opri acum.”

  • pacifism: Malala își dă seama că violența naște violență. Prin urmare, decide să răspundă pașnic, prin dialog, chiar celor care ar fi vrut să o omoare:

„Dacă arunci cu pantoful într-un taliban, nu mai e nicio diferență între tine și el. Nu trebuie să-i tratezi pe alții cu cruzime. Trebuie să li te opui prin pace și prin dialog.

  • hotărâre: nimic nu o poate opri pe Malala, nici măcar amenințările talibanilor:

„Asta era menirea mea.”

„Nu ne putem opri acum.”

„Apoi mi-am spus: «Acum poți să faci ce vrei.»“

  • solidaritate: Malala nu cere drepturi doar pentru ea sau pentru prietenele ei, ci pentru toți cei care vor să aibă acces la educație:

„«Malala», mi-am zis, «spune-i ce e în inima ta. Că vrei educație. Pentru tine. Pentru toate fetele. Pentru sora sau fata lui. Pentru el.»”

Alte întrebări interesante