Geografie, întrebare adresată de consuela74, 8 ani în urmă

Reclama turistică Vaslui​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de SofiSofi10
2
Buna! Sper ca te-am ajutat! Succes! Coronița?

Judetul Vaslui

Istoric

Acest judet este remarcabil prin tezaurele arheologice gasite aici, valorile etnografice si de arta populara, locurile istorice si monumentele care atesta existenta milenara a romanilor in aceasta zona, cat si contributia lor la cultura universala. Castelul Mavrocordat, construit in secolul al XIX-lea, Cetatea lui Stefan cel Mare, datand idn secolul al XV-lea, Biserica Sf. Ioan, de asemenea fondata de Stefan cel Mare in seculul al XV-lea sunt cateva din numeroasele vestigii istorice si culturale pastrate in judetul Vaslui. Este de asemenea demn de mentionat cele mai importante orase din acest judet, Vaslui si Barlad, au fost ridicate in secolele al XIV-lea si respectiv al XV-lea. Municipiul Husi, al treilea ca marime in judet, este faimos in intrega lume pentru podgoriilor si a calitatii vinurilor sale. Situandu-se intr-o zona deluroasa, cu numeroase paduri si rauri, acest judet este bogat in peisaje frumoase, monumente istorice, atractii turistice care sunt adevarate incantari pentru ochiul si mintea vizitatorului, si o calda invitatie de a veni si a le vizita.

Geografie

Judetul Vaslui este situat in estul Romaniei, aproape de granita cu Republica Moldova. Suprafata: 5,318.4 km patrati; populatie: 462,703 locuitori. Resedinta de judet: Vaslui (80.041 locuitori). Localitati principale: Vaslui, Barlad, Husi, Negresti. Comune: Zorleni, Laza, Codaesti, Bacani, etc. Statistica populatiei: populatie totala: - 462.703 din care populatie activa - 202.800; ppopulatie urbana - 200.547. Clima: temperata, cu perioade lungi de curenti atmosferici alternand cu perioade ploioase. Relief: deluros (judetul este situat in Podisul Moldovei). Rauri: Prut, Crasna, Vasluiet. Bogatiile solului si subsolului: Vaslui este printre putinele judetele care nu poseda resurse naturale.

Turism

Avand o suprafata de 5.297 km patrati si o populatie de 456.180 locuitori, judetul Vaslui este situat in partea centrala estica a Platoului Moldovei. Este traversat de raurile Prut si Barlad si afluentii lor. Clima este temperat continentala oferind conditii bune pentru agricultura. Cercetarile arheologice sublinieaza ca in acest judet exista multe vestigii incepand cu paleoliticul timpuriu. Documentele istorice arata dezvoltarea activitatilor manufacturiere, locuitorii de demult se ocupau cu ceramica (Barlad, Oltenesti, Malusteni, Carja) si mai tarziu cu comertul de blanuri si agricultura. Trebuie mentionat vinul care este inca o traditie in vestitele podgorii de la Husi. Faima vinului rosu Busuioaca de Bohotin este cunoscuta atat in tara cat si peste granite. De o mare importanta este pomicultura remarcandu-se prin suprafata livezilor, calitatea si productivitatea varietatilor de pomi fructiferi. Orasul Vaslui, capitala acestui judet, isi asteapta turistii la minele Cetatea si Biserica Sf. Ioan Baptizer, amandoua construite de Stefan cel Mare. In alte duoua orase Barlads si Husi gasim biserici din secolele XVI - XVII. La sud de Vaslui se afla un loc istoric numit Podul Inalt si unde in 1475, Stefan cel Mare a invins armata otomana condusa de Suleiman Pasa. Turistii au la dispozitie cinci hoteluri, un han si patru popasuri turistice, care ofera renumita mancare moldoveneasca.

Succes in continuare!
Alte întrebări interesante