Limba română, întrebare adresată de andreeamonica0oz9abg, 8 ani în urmă

redactati caracterizarea comisului Ionita

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de floricica1975oz2bom
10
personajul principal al povestiri 'Iapa lui Voda'este comisul Ionita,care apare si in postura de narator al unei intamplari la care a fost part. dir.
el fiind prezent in ambele planuri narative.
Razes 'De la Draganesti", din tinutul Sucevei,acesta este prozator in primul plan narativ.Sub aspect fizic si moral,prin intermediul descrierii "Era un om nalt,carunt cu fata uscata si adanc brazdata". "Purta mustata,avea ochiul aprig si neguros,(...)si parea ca rade cu tristeta"trasatura care dezvaluie greutatile prin care trecuse si viata sbuciumata de pana atunci.
 Taran de felul sau cu o bogata ex. de viata simte nevoia sa se destanuie si le dezvaluie celor din jur descendenta calului sau din " iapa lui Voda".
Sensibil si demn atunci cand este ironizat din cei din jur,Ionita se supara si cauta argumente pentru asi sustine punctul de vedere.
Ca si eroii lui Creanga, razesul are harul vorbirii are un ascutit simt al umorului si stie sa faca haz de necaz,sustinand ca il va pofti pe Voda "S-ai pupe iapa nu departe de coada". 
In relatie cu boierul de la han se dovedea respectuos si mandru in limitele decentei, atunci cand constanta ca acesta este domnitorul se supune umil.
Modalitatile de caracterizare utilizate de Sadoveanu sunt diverse.



e bine atat? nu este chiar tota.


andreeamonica0oz9abg: da este foarte bine.Multumesc.
Alte întrebări interesante