Limba română, întrebare adresată de andreeagabriela04, 9 ani în urmă

redactati o compunere de 10-15 randuri despre basmul popular praslea cel voinic si merele de aur

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de farcasalexandra50
2
Desfăşurarea acţiunii prezintă încercarea neizbutită a fiilor mai mari de a prinde hoţul ; drumul lui Prâslea pe tărâmul zmeilor, unde eliberează trei fete de împărat capturate de aceştia şi drumul de întoarcere al eroului, plin de peripeţii. Punctul culminant este momentul în care argintarul duce cloşca cu puii de aur la împărat, iar fata acestuia cere să-l aducă pe meşterul care a făcut-o. În deznodământ Prâslea este recunoscut, se căsatoreşte cu fata, apoi preia tronul împărăţiei. Pe fraţii săi îi lasă în seama lui Dumnezeu şi îşi vor primi pedeapsa cuvenită.

Acţiunea se petrece pe două tărâmuri – al binelui şî al răului ; tărâmul răului fiind o lume răsturnată după modelul tărâmului binelui, dar condus după alte legi.

 Timpul este neprecizat, ci doar sugerat prin formula " A fost odată ca niciodată " , expresie compusă din cuvântul "odată" care arată că acţiunea se petrece într-un timp foarte îndepărtat şi ...In desfasurarea actiunii basmului el reuseste sa-si puna in evidenta calitatile sale deosebite , dovedind ca nu este nici prost , nici naiv sau nefolositor , cum se credea , ci ca , dimpotriva , are cele mai alese insusiri                  Sper sa te ajute


andreeagabriela04: multumesc
farcasalexandra50: cu placere
Răspuns de Andrei9676
2
Consider ca opera literara Praslea cel voinic si merele de aur este un basm popular deoarece prezinta trasaturile acestuia .opera epica in care fapte obisnuite se impletesc cu altele neobisnuite in care participa personaje reprezentand binele si raul.In plus textul are autor anonim si colectiv,fiind cules de Petre Ispirescu. In primul rand reperele spatio-temporale sunt vagi nedeterminate :odata , la curtea unui imparat. Se remarca de asemenea formulele specifice :initiala A fost odata ca niciodata (sugestie a unui timp imaginar) si cea finala si incaleca-i p-o sea si v-s spusei dvs. asa,ce scoate pe cititori din lumea basmului.Intamplarile au un caracter fantastic, prezentand aventurile fiului de imparat in incercarea de a-l prinde pe hotul merelor de aur.Apar si civrele magice:trei zmei, trei fete si trei frati. In al doilea rand, eroul intamplarilor este Praslea, deoarece participa la intreaga actiune si este reprezentantul binelui.Numele sau ii sugereaza trasaturile:cel mic, dar si cel viteaz.Desi ironozat la inceput reuseste sa-si demonstreze calitatile : inteligenta(cand isi face un plan pentru a prinde hotul), curajul si vitejia(in confruntarea cu zmeii ), dar si mila(zalveaza puii de zgripsor si nu se razbuna pe fratii sai) In concluzie argumentele date sustin incadrarea textului in specia basmului.

andreeagabriela04: multumesc mult
Andrei9676: npk
Alte întrebări interesante