Limba română, întrebare adresată de zXzAlexzXz, 9 ani în urmă

Redactati o compunere de 150-250 de cuvinte (15-25 randuri) , in care sa argumentati incadrarea poeziei "Rapsodia padurii " de Nicolae Labis in genul liric.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de GioniTigger
67
Nicolae Labiş este un scriitor postbelic care a cântat frumuseţile naturii, dar şi-a terminat cariera devreme.
Opera literară este o creaţie lirică deoarece autorul, prin vocea e-ului poetic exprimă direct sentimente de admiraţie şi încântare fata de frumuseţile naturii.
Mijloacele artistice folosite sunt imagini vizuale: ,fPrin arborii de plumb isi cerne luna", auditive: „Si-n cadentari neregulate-i cânta", si motorii „ Parau! unde vinete-si frământa".
Figurile de stil sunt variate cu ajutorul cărora se realizează imaginile artistice amintite.
Titlul poeziei este o metafora, sugerând cântecul armonios al codrului, dar si mişcarea controlata, aproape armonioasa a elementelor naturii.
Modul de expunere predominant este descrierea prin care e-ul poetic infatiseaza caracteristicile acestui peisaj printr-o suita de imagini artistice.
începutul poeziei formează o imagine vizuala a pădurii luminata de razele lunii. Ea pare ca o adevărata cetate străjuita de codrii seculari. Vechimea arborilor este sugerata prin epitetul „ Prin arborii de plumb". Luminozitatea pădurii rezulta din proiecţia luminoasa a lunii.
Remarcam personificări: „isi cerne luna lumina", epitete: „lumina deasa", „poienii luminoase".
Mişcarea ritmica a apei din paraul foarte apropiat este sugerata prin imaginea motorize sugerata, realizata prin inversiune, personificare si epitet.
Feeria peisajului este completata de imaginea vizuala „ Sub scoarţa dantelata migălos", cea mai realizata imagine vizuala prin doua epitete.
Imaginea auditiva „ Si-n cadentari neregulate-i cânta" exprima susurul apei care curge in cadentari neregulata.  Toata valea devine astfel o cutie de rezonanta infiorata de rapsodia atribuita pădurii. Remarcam aici comparaţia „ca pe o cutie".
Mărcile eu-lui liric nu sunt evidenţiate aici căci ne confruntam cu un lirism obiectiv prin care eu-l poetic isi exprima starea de fascinaţie, de copleşitoare emoţie in fata spectacolului naturii.
Versificaţia este moderna.
Prin toate aceste argument am demonstrate ca opera aparţine genului liric

Alte întrebări interesante