Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Redactati o compunere folosinduva la alegere de unul din urmatoarele proverbe: cand doi se cearta al treilea castiga,orice nas isi are nasul, nui pentru cei se pregateste ci se nimereste. Dati un titlu potrivit compuneri. Compunerea sa fie o naratiune de 12 -15 randuri, din care sa se desprinda unul dintre proverbele date. Multumesc....

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de oița2012
0
Odată, demult, trăia împreună parcă de când sa știau... doi moșnegi, o babă si un moș, care la vârsta lor, nu mai constientizau ce fac si se certau toată zia, din orice.
Intr-o dimineața, baba zise către moș:
-ia te du tu la târg si vinde măgarul ăla bătrân. Ca nu-i mai bun de nimic.
Bătrânul, în mod nomal ar fi contrazis-o, să caute motiv de ceartă, dar nici lui nu-i prea plăcea faptul că mai ave o gura de hrănit, al carui posesor, nu știa să facă nimic. Așa că o ascultă pe nevasta-sa, si duse măgarul la târg.
După-masă veni acasă fără măgar si cu un săculeț cu bani umplut pe jumătate și încă un pic. În culmea fericirii ca putu să scape de acel animal nefolositor, cum intra in curte, o strigă pe baba:
-Iesi tu afară!
-Ce-ti trebuie!? ieși baba privindu-l cu dezgust.
-Am reușit să scap de măgarul ăla bun de ni...
-Ce ai făcut? zbieră ea intrerupandu-l pe moș. De ce ai făcut asta? cauta baba motiv de ceartă. Pai ți-am zis să nu-l duci neghioule!
-Ba, ai specificat că să-l duc, tu uituca! Nu-ți mai amintești!
-N-am zis eu așa ceva. Si cum nu am zis, si te-ai dus de capul tau sa îmi vinzi măgarul, îmi dai mie bani.
-Ba nu ti dau, eu i-am dat de fiecare data de mâncare măgarului si eu am stat ore întregi până l-a cuparat cineva, deci mie mi se cuvin banii.
Fix atunci trecea pe-acolo un boier zgârcit si smecher, care, vazadu-l pe moș cu punga de bani în mana, se gândi să le fure bani, așa că se băga în discutia lor:
-Ma scuzați ca ma amestec, dar am observat că va certați si mi-am adus de-aminte cum se cearta ai mei, tot din cauza banilor. Din copilarie ii auzeam mereu cum se ceartă... aveam, si am probleme emoționale, si sunt si sarac lipit pământului. Nu îmi place să văd oamenii certandu-se, mă face să plâng.
Atunci bătrânii se hotărâseră să ii dea lui banii câștigați pe măgar.
Si așa și făcură.
În culmea bucuriei, boierul iese din curtea lor lingandu-se pe buze de lacom ce era.
De aici învățăm ca ca daca doi se ceartă al treilea câștigă.
Alte întrebări interesante