Limba română, întrebare adresată de Lavi200, 9 ani în urmă

Redactati o compunere in care sa caracterizati personajul principal feminin din textul Baltagul adica Vitoria Lipan.(cu citate) VA ROG SERIOZITATEA!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cristiannicuta
36
Vitoria Lipan este personaj principal al romanului fiind prezentă în toate momentele acţiunii şi polarizând în jurul ei, toate celelalte personaje.
Portretul fizic reiese din caracterizarea directă, autorul oprindu-se la acele trăsături ale eroinei care sugerează, pe de o parte frumuseţea şi farmecul ei fizic, iar pe de altă parte îngrijorarea femeii pentru tăcerea soţului ei şi zbuciumul sufletesc: „Ochii ei căprii în care parcă se răsfrângea lumina castanie a părului erau duşi departe”, „acei ochi aprigi şi încă tineri căutau zări necunoscute”.
Gândindu-se la Nechifor Lipan, care întârzia, Vitoria este foarte neliniştită şi se autoizolează de lumea din jur: „în singurătatea ei femeia încerca să pătrundă la el”, apoi „se desfăcuse încet de lucruri şi intrase oarecum în sine”.
Prin caracterizare indirectă se dezvăluie stările sufleteşti şi trăsăturile morale ale eroinei, care reies din faptele, gesturile şi vorbele acesteia. Ea se defineşte prin dragostea şi credinţa faţă de soţ. Nechifor Lipan este centrul universului ei: „aşa-i fusese drag în tinereţă Lipan, aşa îi era şi acum, când aveau copii mari cât dânşii”. Din această iubire statornică izvorăşte şi îngrijorarea ei faţă de întârzierea soţului.
Vitoria Lipan este un personaj exponenţial care sintetizează trăsăturile oamenilor de la munte. Femeie credincioasă, ea respectă obiceiurile strămoşeşti. Astfel, înainte de a pleca, se consultă cu preotul.
Ca orice femeie a lumii satului arhaic, Vitoria Lipan este şi superstiţioasă, căci ea crede în vise şi semne, în descântece şi vrăji. Ea merge şi la vrăjitoarea satului, baba Maranda, deşi nu crede în prezicerea acesteia, că Nichifor ar fi părăsit-o pentru o altă femeie „cu ochii verzi”.
Vitoria ştie să interpreteze semnele vremii, visele şi crede în superstiţii. Astfel, brazii „mai negri decât de obicei” şi norul negru de deasupra Ceahlăului sunt pentru ea tot atâtea semne ale vremii care prevestesc o nenorocire. Visele sunt o altă sursă de îngrijorare, deoarece, atunci când îl visează pe Nechifor Lipan „cu spatele întors către ea, trecând spre asfinţit o revărsare de ape” şi „cu faţa încolo”, Vitoria înţelege că soţul ei nu se va mai întoarce acasă. Alt semn rău prevestitor vine din superstiţii mitice în care ea crede cu toată fiinţa: atunci când cocoşul s-a întors „cu secera cozii spre focul din horn şi cu pliscul spre poartă”, Vitoria ştie că trebuie să meargă în căutarea lui Lipan.
Eroina impresionează şi prin luciditatea şi stăpânirea de sine, pentru că, deşi, iniţial, se hotărâse să-l trimită doar pe Gheorghiţă în căutarea lui Nechifor, îşi dă seama că acesta are nevoie de mintea şi experienţa ei, şi pleacă împreună.
Bună cunoscătoare a firii oamenilor este un bun psiholog şi ştie să se comporte adecvat în situaţii din cele mai diverse, cu scopul de a culege informaţii ce ar interesa-o. Astfel, la nunta întâlnită, ea simulează veselia, mascându-şi neliniştea şi supărarea: „Arăta veselă faţă şi limbă ascuţită”.
în tot ceea ce face, ea dovedeşte tenacitate, dârzenie şi voinţă de neînfrânt, deoarece ea nu renunţă şi-şi va realiza dorinţa de a-1 găsi pe Nechifor Lipan şi de a-i pedepsi pe ucigaşi. Astfel, prin aceste puternice trăsături morale, spiritul ei justiţiar învinge, ea putând astfel să-şi reia viaţa, cu îndeletnicirile ei paşnice.
Trăsăturile ei deosebite o fac să fie admirată de cei din jur, începând cu Gheorghiţă care gândeşte că „mama asta trebuie să fie farmăcătoare, cunoaşte gândul omului”. De altfel, şi Calistrat Bogza este uimit de inteligenţa ei.
Acţiunile eroinei, gândurile, vorbele sale conturează un personaj complex, prin spirit justiţiar, sete de adevăr, inteligenţă, luciditate, stăpânire de sine, devotament, tenacitate.

Alte întrebări interesante