Limba română, întrebare adresată de matei0704, 8 ani în urmă

Redactati o compunere minim 15 rânduri în care sa prezentați un răsărit Marin. (la malul marii) ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andrealex72
1

Răspuns:

   Adierea ușoară îmi mângâia obrazul fin, anunțându-mă că răsăritul avea să sosescă curând. Însă, sufletul meu prea pătimaș căuta sunetul tulburător al valurilor mării. Cerul infinit de albastru colora marea nemărginită din stațiunea Eforie Nord.  

  Soarele sfios  a răsărit dintre valurile tulburi ale mării. Marea albastră, a fost colorată într-un foc minunat de culoare. Ce minunat era răsăritul văzut de pe malul mării! Un foc care îmi ajungea direct în inimă, un foc plin de patos, de tragic și de frumos. Stăteam pe nisip, așteptând apogeul naturii. Nu am așteptat prea mult, iar răsăritul mi s-a arătat în întreaga lui splendoare, cu nuanțe de roșu și vermilion aprinse, ca focul. Am rămas fără cuvinte și am lăsat doar tăcerea și peisajul mut să-mi descrie trăirile. Priveam, dar credeam că visez. Lumina caldă și inocentă a naturii devenea din ce în ce mai puternică, precum devine un boboc din tânăr, o mândră floare măiastră. Iubeam ce văd, ce simt, iar gândurile despre frumos mă indunau. Parcă toate vorbele rele de ieri, toate țepușele și gândurile mele triste nu își mai aveau locul. Erau cu mine doar răsăritul, marea și cu mine. În câteva minute, viața unui om se poate schimba cu mult, mai ales atunci când are ochi să vadă... Mi-aș fi dorit să fie toți cei iubiți lângă mine, să privească și să simtă cu mine. Eram doar eu, singură. Însă, răsăritul din acea zi de vară la Eforie Nord m-a învățat că lumea are ritmul ei, oamenii care mă urăsc... vor vedea cândva și ei un răsărit ca mine sau, poate, mai frumos.  

     Valurile mării se spărgeau cu foc pe mal, dar focul cel mai mare era în soare și în sufletele noastre, ale turiștilor în căutarea dragostei, a necunoscutului și a frumosului din natură și din noi, din natura umană.

Explicație:

   COMPUNERE DESCRIPTIVĂ   -  reprezintă textul scris cu scopul de a prezenta caracteristicile subiectului ales de autor, precum un peisaj din natură, o ființă dragă, un obiect etc..

Caracteristici:

  - modul de expunere predominant este descrierea;  

  - accentul se pune pe descrierea caracteristicilor subiectului;  

  - personajele alese sunt descrie cu lux de amănunte, fiindu-le evidențiate trăsăturile fizice și sufletești;  

  - abundența adjectivelor care determină substantive;

Alte întrebări interesante