Limba română, întrebare adresată de ironaldo07pe621u, 8 ani în urmă

redactați un eseu de 500 de cuvinte despre particularitățile basmului cult studiat(Harap-Alb), care să conțină următoarele: - evidențierea a două trăsături ale basmului cult, prezente ȋn text; - prezentarea modului caren care se reflectă tema basn basmul cult studiat, prin comentarea a două secvențe narative semnificative; - analiza, la alegere, a două elemente de compoziție și de limbaj, semnificativ pentru basmul ales, din seria: acțiune, relații spațio-temporale, perspectivă narativă, conflict, construcție personajului, titlu, registru stilistice etc.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ariana0048
4
Povestea lui Harap-Alb”, de Ion Creanga este o capodopera de inspiratie folclorica, un basm cult apreciat de George Calinescu pentru sinteza de realism, de fabulos si umanism, dar si o creatie reprezentativa pentr viziunea despre lume a marelui clasic al literaturii romane.

“Oglindire a vietii in moduri fabuloase”, asa cum a numit-o George Calinescu, acesta opera literara conduce lectorul intr-un spatiu imaginar unde fantasticul e puternic individualizat si umanizat.

2.Aparitie

A fost publicat la 1 august 1877 in revista “Convorbiri literare” si, fiind considerat “o sinteza a basmului romanesc” (Pompiliu Constantinescu), reprezinta un adevarat bildungsroman cu subiect fabulos.

3.Tema specifica basmului popular (confruntarea dintre bine si rau, incheiata cu victoria binelui) se complica in basmul cult prin dezvoltarea unei tematici adiacente.

“Povestea lui Harap-Alb” este in egala masura, un bildungsroman, o parabola a devenirii, a parcurgerii treptelor sociale a protagonistului de la sluga la imparat.

Basmul urmareste maturizarea craisorului de la un tanar naiv, usor de pacalit, “boboc”, la printul care stie ce este necazul, cum sa depaseasca greutatile vietii si cum sa-si pastreze prietenii, ajutandu-i si fiind ajutat de acestia.

4.Titlul este simbolic, deoarece sugereaza, prin oximoronul negru-alb, dubla identitate a personajului: cea asumata (de sluga a Spanului) si cea reala (de tanar print). Termenul “harap” inseamna “om cu parul si pielea de culoare neagra” si exprima starea de robie a “harapilor” si, deci, conditia de sluga a craisorului. “Albul” exprima inocenta, puritatea sufletului si ingenuitatea feciorului de crai. Totodata, termenul “poveste” transmite inspiratia folclorica a basmului.

5.Elemente populare si culte

In realizarea basmului, Ion Creanga valorifica schema narativa traditionala pe care grefeaza elemente particulare culte.

6.Subiect

Actiunea basmului se desfasoara linear, cronologic si urmeaza modelul structural ciclic al basmului popular care presupune: pornirea de la o stare de echilibru, perturbarea echilibrului, parcurgerea unui drum cu peripetii si regasirea echilibrului.

Alte întrebări interesante