Istorie, întrebare adresată de marinescufloarea21, 8 ani în urmă

Redactati un eseu de aproximativ două pagini despre spațiul romanesc în secolele XVIII-XX având în vedere:
- menționarea a două proiecte politice privind formarea statului modern din secolul XVIII (6 p)
- menționarea a două proiecte politice privind formarea statului modern din prima jumătate a secolului al XIX lea si a câte unei caracteristici a fiecărui proiect (4 p)
- prezentarea unei acțiuni din a doua jumătate a secolului al XX lea prin care s-a format statul unitar român modern (5 p)
- menționarea unei legi fundamentale României din secolul XIX și a unei caracteristici a acesteia (4 p)
- formularea unui punct de vedere despre consecințele participării României la un eveniment militar din primele doua decenii ale secolului XX și argumentarea acestuia printr-un fapt istoric relevant. Va rog am nevoie de ajutor. Mulțumesc!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mihai5226
0
Teritoriul care este acum România a fost locuit încă din epoca neolitică. În secolul al III-lea î.Hr., a fost cucerită de Imperiul Roman și a devenit o provincie a Imperiului Roman. În secolul al V-lea d.Hr., Imperiul Roman s-a prăbușit și teritoriul a căzut sub controlul Imperiului Bizantin. În secolul al XIII-lea, teritoriul a fost cucerit de mongoli. În secolul al XIV-lea, teritoriul a fost cucerit de Imperiul Otoman. În secolul al XIX-lea, teritoriul a fost cucerit de Imperiul Rus. În secolul al XX-lea, teritoriul a fost cucerit de Uniunea Sovietică. În secolul XXI, teritoriul este o țară independentă.

Statul român modern s-a format în secolul al XVIII-lea, când principatele Țării Românești și Moldovei au fost unite sub stăpânirea domnitorului Țării Românești. Această unire a fost oficializată în Unirea Principatelor din 1859, care a avut ca rezultat crearea Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești. În 1866, Principatele Unite au fost redenumite Regatul României.

În prima jumătate a secolului al XIX-lea, Regatul României s-a format prin unirea Principatelor Moldovei și Țării Românești. Regatul României cuprindea și provinciile Transilvania, Banatul, Bucovina și Basarabia. În 1881, Regatul României a fost proclamat regat, iar principele Carol I a devenit regele Carol I.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Regatul României a fost implicat în Războiul Crimeii și Războiul Ruso-Turc. În 1878, România a semnat Tratatul de la Berlin, care a recunoscut independența României. În 1881, România a fost proclamată regat, iar regele Carol I a devenit regele Carol I.

În prima jumătate a secolului al XX-lea, România a fost implicată în Primul și al Doilea Război Mondial. În 1918, România a semnat Tratatul de la București, care a recunoscut independența României. În 1919, România a devenit membră a Ligii Națiunilor. În 1939, România a semnat Pactul de Oțel cu Germania nazistă.

În a doua jumătate a secolului al XX-lea, România era o țară comunistă. În 1989, Revoluția Română a răsturnat guvernul comunist. În 1991, România a devenit membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. În 2004, România a devenit membră a Uniunii Europene.
Alte întrebări interesante