Redactati un eseu in care prezentati particularitatile de constructie a unui personaj dintr-un roman apartinand lui Mihail Sadoveanu
Va rog ajutor!!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Caracterizare - e facuta de mine, sa nu ma acuze careva de plagiat inainte de a verifica!
Explicație:
Vitoria Lipan este un caracter impresionant în literatura română, cu statut moral, psihologic și social convergând spre valențe simbolice, înalte. Femeia este un mit, un model și o mărturie a unei lumi cu legi străvechi, o victorie, așa cum sugerează și numele, a dreptății și a binelui.
Femeie aspră de la munte, păstrându-și, în ciuda maturității depline, farmecul și vitalitatea Vitoria își dezvăluie, silită de împrejurările vitrege, forța și caracterul.
În lumea familiară ei, a satului din vârf de munte și a vecinătăților, Vitoria, care se teme de tainele magice ale vrăjitoarei și se supune rânduielilor religioase stabilite de preot și călugări, decide să își urmeze propria cale spre adevăr, ghidată de visuri, semne și chibzuire profundă.
O scenă semnificativă atât pentru caracterizarea protagonistei, cât și pentru acțiunea romanului este întâlnirea cu baba Maranda, vrăjitoarea satului, în capitolul IV. Bătrâna locuia singură, dincolo de cimitir, la margine de sat, în compania unei cățelușe care o sperie pe Vitoria prin urletele sinistre cu care o întâmpină. Munteanca se întreabă, cu teamă, dar și neastâmpărată curiozitate, unde ar putea ține baba pe cel al cărui nume i-e frică să-l rostească, ajungând la concluzia că în cățelușă s-ar putea ascunde. Baba se vaietă de tot felul de necazuri, dar femeia o pune la punct, amintindu-i că mereu a omenit-o. Înainte de a ghici în tarot, vrăjitoarea îi mărturisește, pornind de la bârfele satului, că ea crede că Nichifor și-a găsit o amantă cu ochi verzi și că se va întoarce până la urmă acasă, cărțile îi confirmă speculația.
Dar Vitoria își cunoaște soțul foarte bine, știe că nu ar fi întârziat atât, în ciuda înclinației lui spre distracție și interpretează sumbru visul în care bărbatul i se arăta trecând călare o apă neagră. Apoi refuză propunerea vrăjitoarei de a-i ucide prin magie dușmanca, mărturisind că se va ruga și va ține post negru douăsprezece vineri în șir. Întorcându-se prin noapte, femeia nu se teme de fâlfâitul aripilor unei păsări, simțindu-se cu sufletul curat.
Întreaga secvență, dezvoltată scenic prin dialog și detaliile pitorești, îmbracă textul într-o aură fantastică și comică, punctând, totuși, realist, informațiile: încrederea femeii în soț, luciditatea acesteia, determinarea de a face orice pentru a-l găsi, curajul și fermitatea sa.
O altă scenă, de această dată tragică și violentă, este cea a răzbunării pe criminalul Calistrat Bogza, de la parastas, prezentată în capitolul final. Îndemnându-i pe meseni să mănânce și să bea, Vitoria face observația că Bogza are un baltag întocmai ca al fiului ei, numai că „e mai vechi și știe mai multe”, apoi povestește scena crimei pe care i-ar fi destăinuit-o Lipan cât l-a jelit în râpă. Mesenii sunt îngroziți, iar Bogza cedează în fața acuzațiilor din ce în ce mai directe rostite pe un ton calm, răsturnând masa și urlând la femeie. Vitoria își îndeamnă fiul să îl lovească pe criminal, „pe baltag e scris sânge și acesta e omul care a lovit pe tatu-tău”, iar câinele Lupu îl sfâșie. Cu ultimele puteri, bărbatul recunoaște crima și cere femeii iertare.
Portretul moral este puternic conturat, Vitoria fiind înzestrată cu spirit justițiar, inteligență, luciditate, stăpânire de sine, devotament şi neclintire în împlinirea tradiţiilor şi datinilor străvechi, trăsături care reies mai ales din faptele, vorbele şi gândurile femeii, prin caracterizare indirectă. Dialogul şi relaţiile cu alte personaje ale romanului evidenţiază, de asemenea, stăpânirea de sine, inteligenţa vie ca trăsături definitorii.
Astfel, Sadoveanu îmbină capacitatea de analiză psihologică și forța de a reda concentrat și realist un univers mitic, îmbinând perfect elementele tradiționale cu cele moderne.