Limba română, întrebare adresată de AnaMaria20000003, 8 ani în urmă

Redacteaza in 15-30 de randuri o compunere in care sa descrii o persoana pe care o consideri un model pentru tine


Va rooooog!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
386

Salut !

✽✽✽✽✽

Cerință: Redactează în 15-30 de rânduri o compunere în care să descrii o persoană pe care o consideri un model pentru tine.

Părțile unei compuneri sunt:

  • Introducerea - precizarea evenimentului la care te vei referi în compunere; prezentarea reperelor de timp și spațiu în care are loc aceasta;
  • Cuprinsul - evidențierea aspectelor care te-au impresionat în mod pozitiv, într-un mod plăcut sau negativ; redarea emoțiilor și a sentimentelor trăite și motivarea acestora, cu ajutorul mijloacelor lingvistice adecvate: interjecții, vocative, exclamații retorice, interogații retorice, elementele nonverbale ș.m.d;
  • Încheierea - formularea unei opinii, concluzii;

MODELUL I

Orice om se raportează, de-a lungul existenței sale, la o icoană vie a unui seamăn de-al său pe care îl consideră un model demn de urmat. În primii ani ai vieții, părinții reprezintă întreg universul copiilor, iar dintre aceștia, mama este ființa unică la care se raportează toate existențele ulterioare.

Mama mea a rămas, pentru mine, modelul uman după care mă  ghidez în viață. Înaltă, cu părul blond și ochii migdalați, sclipitori, ea emană blândețe și înțelegere, alinare neasemuită, sinceritate, dorința de a ajuta în mod necondiționat. Bucuria, ingenuitatea și puritatea privirii cu care copilul încearcă să cuprindă lumea și pe care orice observator, cât de cât atent, nu poate să nu o remarce. Copilul percepe universul înconjurător ca pe un spațiu magic, de basm. De aceea, el nu are conștiința existenței tragice pe care mulți dintre noi o vom căpăta odată cu trecerea timpului dar, este mereu îndrumat de ființa care i-a dat viață. Timpul trece cu repeziciune, dar mama este, parcă, neschimbată, în sufletul meu. O asemăn cu un diamant, care poate constitui o metaforă pentru caracterele mari, puternice. Sfaturile sale, mi s-au întipărit în minte, vocea ei mă călăuzește când iau o decizie. Chiar și atunci când mă ceartă, simt iubirea din glasul ei, dublată de dorința de a-mi oferi un crâmpei de fericire în fiecare zi. Copilăria mea se leagă cu un fir nevăzut, dar tenace, de locurile natale, de casa părintească, de icoana vie a mamei mele, la care închin mereu cele mai frumoase sentimente dar, și amintiri.

Anii vor lăsa în urma miracolul de a fi copil, dar amintirea mamei, așa cum este ea de-a lungul perioadei de aur a vieții, va trăi neschimbată, dincolo de barierele timpului.

MODELUL II

Pentru modelul acesta poți scrie despre un personaj aparținând unei opere literare studiate de tine la orele de literatură română.

Literatura reprezintă un univers fascinant pentru fiecare dintre noi, o lume nouă în care, pornind de la realitate, un scriitor ne trasminte sentimentele și trăirile pe care acesta le simte și le trăiește cu adevărat, deschizând poarta sufletului nostru.

Încă din copilărie, suntem fascinanți de basmele în care se prezintă împărații, teritoriile bântuite de spirite rele, feți-frumoși care luptă pentru idealuri mărețe sau pentru persoanele iubite, poveștile cu prințese. Ulterior, pe parcursul existenței noastre, lumea miraculoasă a personajelor literare ne însoțește pe drumul vieții.

Pe parcursul orelor de limba și literatura română, am fost fascinată de numeroase personaje, dar eroul meu preferat a rămas Vitoria Lipan, personajul principal din romanul mitic-realist ”Baltagul” scris de Mihail Sadoveanu deoarece ea, este prezentată, în mod veridic, de către scriitorul care îi alcătuiește un portret fizic cu implicații morale. Vitoria are trăsături aparte, e mamă și soție de oier, remarcându-se prin frumusețe, deși se află la vârsta senectuții. Ochii săi aprigi trădează hotărâri de nestrămutat, iar lumina sa sufletească se transpune în fapte eroice și exemplare.

Personajul meu preferat se constituie ca model de conduită umană, iar ceea ce înseamnă ea în contextul lecturii mele preferate constituie o lecție de viață pe care n-o voi uita niciodată .. sau cum spune critiul G. Călinescu, Vitoria Lipan ” nu este o individualitate, ci un exponent al speței. ”

Alte întrebări interesante