Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

redacteaza in 150-250 de cuvinte o compunere in care sa descrii o zi de toamna intr-un parc.
În compunerea ta trebuie:
-să prezinti patru caracteristici ale tabloului descris;
-sa utilizezi două elementele de expresivitate artistică diferite
-sa ai un continut adecvat cerintei
-sa respecţi precizarea privind numărul de cuvinte.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Leonard
9

Salut!

Răspuns:

Parcul cu tei

De câte ori nu treci pe lângă Parcul cu tei din centrul orașului și ești prea grăbit să te oprești pe o băncuță, să te bucuri de rândurile de trandafiri care se înșiră pe o parte și pe alta a aleii, ca două șiraguri de perle și rubine! Să tragi aer proaspăt, de toamnă, în piept, să te relaxezi pentru o secundă și să nu te mai gândești decât la frumusețea și pacea din jur!

Parcul cu tei e vestit în orașul nostru de zeci de ani. Orice turist este îndrumat spre acest loc vast, ferit de poluare, cu spații întinse, tapisate cu catifeaua verde a ierbii. De la primele viorele care își scot căpușoarele fragede pe sub frunzele adormite ale toamnei trecute și până la cei dintâi fulgi de nea, pe tot întinsul parcului vei întâlni flori felurite, poteci ascunse pentru tinerii îndrăgostiți, mici lacuri ornamentale, cu podețe în formă de arc aruncate de cine știe ce artist peste apele liniștite, ornate ici și colo cu bărcuțe pentru furnici: frunze de tei de un galben dulce, desprinse de pe ramuri să facă loc surorilor lor din primăvara viitoare.

La sfârșitul lui septembrie, miezul lui octombrie, se dă marea petrecere a crizantemelor. Îmbrăcate în haine de gală, cu rochii pompoase din țesătură de aur, altele cu falduri largi, de catifea roșie sau explozii de broderie albă, crizantemele își măsoară grandoarea și și-o compară cu vecinele, cerând teilor părerea. Cu umerii lor grei, teii, care și-au împrăștiat parfumul îmbătător în mai, luând mințile adolescenților ce se plimbă de mână și amețindu-i pe vârstnicii ieșiți la vreme de seară la plimbare, cu povești despre iubirile lor din tinerețe, se înclină în fața frumuseții imperiale a crizantemelor în semn de aprobare.

Printre frunzele copacilor ce salută de departe trecătorii cu o plecăciune în stil regal, razele soarelui de toamnă își alintă oaspeții, iar boarea ușoară străbate prin vegetația crudă.

Oprește-te chiar și câteva minute în Parcul cu tei când treci prin orașul nostru! Oprește-ți alergarea după nimicuri! Oprește-ți zbuciumul zilnic, oprește-te să te gândești și la tine! Vei simți că prinzi aripi și că toamna poate fi și ea ca primăvara, un nou început spiritual ...

______

Completări și explicații:

- (patru) caracteristici ale tabloului descris:

  • „frumusețea și pacea din jur”
  • „rândurile de trandafiri”
  • „poteci ascunse pentru tinerii îndrăgostiți”
  • „mici lacuri ornamentale”
  • „podețe în formă de arc”
  • „frumusețea imperială a crizantemelor”

- (două) elemente de expresivitate artistică diferite:

  • personificări („marea petrecere a crizantemelor”, „îmbrăcate în haine de gală (...), crizantemele (...)”
  • epitete („galben dulce”, „căpuşoarele fragede”, „parfumul îmbătător”)
  • metafore („spații întinse, tapisate cu catifeaua verde a ierbii”, „frunzele adormite ale toamnei trecute”, „podețe în formă de arc aruncate de cine știe ce artist peste apele liniștite”, „îmbrăcate în haine de gală”, „explozii de broderie albă”)
  • repetiție („oprește”)
  • comparație: "ca două șiraguri de perle și rubine"
Alte întrebări interesante