Limba română, întrebare adresată de movilaflorentina, 9 ani în urmă

Redactează, în 80-150 de cuvinte, o compunere în care să prezinți obiceiul preferat specific zonei în care locuiești. Văăă rooooggggg muuuuuult!!!!!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
4
Steaua

Steaua este un obicei de iarnă, păstrat din strămoşi şi care are loc în fiecare an pe data de 25 decembrie, de Crăciun. Colindătorii umblă prin sat cu Steaua şi vestesc naşterea pruncului Iisus. De obicei, colindătorii merg în cete de câte patru, cu îngerul şi cu trei crai. Pentru colindul lor, copiii primesc nuci, mere sau cozonăcei.

Capra

Capra este un alt obicei de iarnă, care are loc de sărbătoarea Crăciunului. Obiceiul acestui colind are o semnificaţie aparte: capra aduce belşug şi sănătate în anul care urmează. Colindătorii se costumează şi pornesc să danseze capra în tot satul, urându-le sătenilor bogăţie, putere de muncă şi sănătate.

Chematul fetelor la juni

Este un obicei anual, care are loc de Crăciun, pe 25 decembrie. În această parte a ţării, tradiţiile şi obiceiurile sunt păstrate cu sfinţenie, din tată în fiu. La această sărbătoare sătească, junii sunt îmbrăcaţi în costume populare. Ei merg la casele fetelor de măritat şi le cheamă la petrecere. Părinţii fetelor îi servesc apoi pe juni cu vin şi plăcinţele. Petrecerea are loc apoi seara, la gazda junilor.

ACESTEA SUNT TRADIŢII ŞI OBICEIURI DIN ZONA TRANSILVANIEI!

movilaflorentina: Mulțumesc mult!
Alte întrebări interesante