Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Redactează, în cel puțin 150 de cuvinte caracterizarea personajului principal din fragmentul extras din nuvela Bunica Safta de Ioan Agârbiceanu . În caracterizarea personajului vei avea în vedere să prezinți patru date de identitate ale acestuia (nume, vârstă, stare civilă, origine, etc) să indici și să exemplifici două trăsături fizice și două trăsături morale pe care le are, să menționezi două mijloace de caracterizare diferite, corelâdu - le cu exemple din fragmentul dat. ​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Komisarul
9

Răspuns:

Salut!

Bunica Safta

Intr-adevar, personajul principal ala acestei povestiri este Bunica Safta, o vadana de vreo 75 de ani. Barbaul ii murise de 10 ani, avand cinci copii ( patru baieti si o fata).

"Toată viata ei a fost o femeie înaltă, uscativă, iute în mişcari, neodihnită la lucru, pornită spre manie repede, învolburată, dar îi trecea degraba se liniştea şi izbucnea în ras." Desi este o femeie in varsta, totusi  are grija nepotilor ei de la feciorul cel mic, 3  la numar, precum si al ccelorlalti de la cei trei baieiti si ai Anei, fata ei.

Cum munca campului presupunea  plecarea  de dimineata, parintii ii aduceau batranei copilasii, iar pe langa aestia mai ii lasau si vecinii pe ai lor, neavand cine sa aibe grija de ei.

Bunica Safta are in grija 23 de copii in fiecare zi a verii ( atunci cand parintii merg la prasit, seceris), dand dovada de fermitate ( stie sa ii potoleasca pe fiecare cu nuiua sau cu glasul autotitar), dar in acelasi timp blandete si dragoste fata de copii. De unde se vede acest lucru? - Ii invata jocuri, versuri, cantece, le da sa manance ii cuclca dupa amiaza leganand pe cei mai mici, ii supravegheza cu pricepere, fiind atenta de fiecare data sa rezolve orice conflict ivit.

Pe Bunica o putem asemui cu o adevarata educatoare care isi desfasoara activitatea pe parcurul unei zile laturi de copii. Chiar daca uita cum ii cheama, chiar daca nu ii recunoaste pe toti, femeia are in suflet darul cresterii si educarii copiilor.

Caracterizarea ei este facuta atat de autor, cat si de ea insasi, prin dialogurile pe care le poarta cu copiii ( uita cum ii cheama si ii striga "MA", dar repeta de fiecare data alt nume, fiindca nu mai aude bine datorita varstei).

Explicație:


Komisarul: sa-ti fie de folos!
3dyku: Nice
Komisarul: ma bucur ca îți place!
naidindavid01: faci prea multe greșeli de ortografie
Komisarul: Ti se par prea multe virgule, asa-i? Tine de interpretare. In rest... cred ca stiu sa scriu corect, fiindca sunt profesoara!
naidindavid01: nu sunt prea multe virgule, nu ai scries unele cuvinte corect sau complet
Komisarul: Asta datorita frecventei de scriere! Laptopul meu are o varsta la fel ca si mine de altfel!!!
Alte întrebări interesante