Limba română, întrebare adresată de stefanmatei43, 8 ani în urmă

Redactează,in cel puțin 150 de cuvinte,caracterizarea lui Liviu,personajul fragmentului extras din romanul Pumn de fier de Mircea Pricajan.In caracterizarea acestuia,vei avea în vedere să evidențiezi locul pe care_l ocupa în text,sa indici și să exemplifici doua trăsături fizice și doua trăsături morale ale personajului,sa menționezi două mijloace diferite de caracterizare,sa_l compari cu alte personaje din același text sau din alte texte citite,respectiv să prezinți semnificația personajului in cadrul fragmentului de text citat.​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Valdanet
30

Caracterizarea lui Liviu din romanul "Pumn de fier" de Mircea Pricajan.

Locul pe care îl ocupă în text Liviu este unul central, important, pentru că prin felul lui de a fi el domină tot grupul de copii.

Trăsăturile fizice ale lui Liviu se desprind din text prin fragmentul:

"- Salutare băieți, a zis băiatul mai mare" ceea ce înseamnă că el este de statură și ca vârstă mai mare decât ceilalți copii, iar faptul că a ajuns cu mâinile la "căpriorii acoperișului" autorul vrea să arate că Liviu este înalt.

Prin felul cum Liviu se comportă, din punct de vedere moral, el este arogant, pentru că îi tratează pe copii cu dispreț și cu lipsă totală de educație, așa cum se observă chiar din spusele lui: "Ce înapoiați sunteți".

Din fragmentul "Liviu s-a gândit că ar fi însemnat să își recunoască minciuna", reiese o altă trăsătură morală a lui și anume că el este mincinos.

Mijloacele de caracterizare ale lui Liviu sunt făcute atât prin dialog direct, cât și în mod indirect, prin descriere de către autor.

Dacă pe Liviu îl comparăm cu celalți copii din acest text, vom observa că Liviu este un personaj negativ, pe când, de exemplu Simona, este un personaj pozitiv, pentru că ea este exact invers de cum este Liviu și anume, este calmă, ea observând scena fără să se enerveze și chiar are curajul de a-l pune pe acesta la punct, când el a întrecut măsura.

Așadar, semnificația personajului în cadrul fragmentului de textul citat este acela de a exemplifica un coportament urât și necivilizat, așa cum este cel al lui Liviu.

Succes!


stefanmatei43: Mulțumesc frumos sper că mă ajuți și la celalalte că am nevoie urgent de răspuns.
Valdanet: Cu plăcere! ⚘
Alte întrebări interesante