Limba română, întrebare adresată de marin1123, 8 ani în urmă

Redactează, în minimum 100 de cuvinte, rezumatul următorului fragment:

„Când mama nu mai putea de obosită şi se lăsa câte oleacă ziua, să se odihnească, noi, băieţii, tocmai atunci ridicam casa în slavă. Când venea tata noaptea de la pădure din Dumesnicu, îngheţat de frig şi plin de promoroacă, noi îl spăriam sărindu-i în spate pe întuneric. Şi el, cât era de ostenit, ne prindea câte pe unul, ca la „baba-oarba“, ne ridica în grindă, zicând: „’tâta mare!“ şi ne săruta mereu pe fiecare. Iar după ce se aprindea opaiţul*, şi tata se punea să mănânce, noi scoteam mâţele (…) şi le flocăiam şi le şmotream dinaintea lui, de le mergea colbul; şi nu puteau scăpa bietele mâţe din mânile noastre până ce nu ne zgârâiau şi ne stupeau* (...)

La Crăciun, când tăia tata porcul şi-l pârlea, şi-l opărea, şi-l învelea iute cu paie, de-l înnăduşa, ca să se poată rade mai frumos, eu încălecam pe porc deasupra paielor şi făceam un chef de mii de lei, ştiind că mie are să-mi deie coada porcului s-o frig şi beşica s-o umplu cu grăunţe, s-o umflu şi s-o zurăiesc după ce s-a usca; ş-apoi vai de urechile mamei, până ce nu mi-o spărgea de cap!

Şi, să nu-mi uit cuvântul! Odată, la un Sfântul Vasile, ne prindem noi vro câţiva băieţi din sat să ne ducem cu plugul; căci eram şi eu mărişor acum, din păcate. Şi în ajunul Sfântului Vasile toată ziua am stat de capul tatei, să-mi facă şi mie un buhaiu ori, de nu, (…) un harapnic*.

- Doamne, ce harapnic ţi-oi da eu, zise tata de la o vreme. N-ai ce mânca la casa mea? Vrei să te buşească cei nandralăi prin omăt? Acuş te descalţ!

Văzând eu că mi-am aprins paie-n cap cu asta, am şterpelit-o de-acasă numai cu beşica cea de porc, nu cumva să-mi ieie tata ciubotele şi să rămân de ruşine înaintea tovarăşilor. Şi nu ştiu cum s-a întâmplat, că nici unul dintre to - varăşi n-avea clopot. Talanca mea era acasă, dar mă puteam duce s-o ieu? În sfârşit, facem noi ce facem şi sclipuim* de cole o coasă ruptă, (…) mai beşica cea de porc a mea, şi, pe după toacă, ne pornim pe la case. Ş-o luăm noi de la popa Oşlobanu, tocmai din capul satului din sus, cu gând să umblăm tot satul… Când colo, popa tăia lemne la trunchiu afară şi, cum a văzut că ne aşezăm la fereastră şi ne pregătim de urat, a început a ne trage câteva naşteri îndesate şi a zice:

- De-abia s-au culcat găinile, şi voi aţi început? Ia staţi oleacă, blăstămaţilor, să vă dau eu! Noi, atunci, am pârlit-o la fugă. Iar el, zvârr! cu o scurtătură în urma noastră, căci era om hursuz* şi pâclişit* popa Oşlobanu. Şi din spaima ceea, am fugit noi mai jumătate de sat înapoi, fără să avem când îi zice popei: „Drele pe podele şi bureţi pe pereţi; câte pene pe cucoşi, atâţia copii burduhoşi“, cum obicinuiesc a zice plugarii pe la casele ce nu-i primesc. (...)”
URGENT

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1

Răspuns:

Rezumat

În acest fragment este vorba despre cum erau sărbătorile de iarnă în familia unor oameni de la țară, care trăiau în casă cu mai mulți copii și de Crăciun tăiau porcul în curte, din pielea lui făceau o tobă cu o coadă din călț unsă cu grăsime cu care mergeam la urat și dacă trăgeai din ea făcea un zgomot ca unii se supărau așa de tare că îi luau pe urători la fugă.

Cel ce povestește în text spune ce făcea mama lui în preajma sărbătorilor de iarnă, apoi cum tatăl lui îi sărutau pe copii când venea acasă, mai vorbește și despre o pisică zburdalnică, el mai spune cum se cățăra pe porcul tăiat de Crăciun și despre nazdravaniile făcute când mergea în sat la urat cu prietenii lui.

Alte întrebări interesante