Limba română, întrebare adresată de macomale222, 8 ani în urmă

redacteaza o compinere de minimum 150 de cuvinte in care sa motivezi aparenta la genul liric a textului NICOLAIE LABRIȘ NOAPTE DE IARNA
sa precizezi doua trasaturi a genului liric
sa prezinti detaliat doua trasaturi ale genului liric valorificand fragmentul dat
ajuuuuutoor

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de sorinhaarp76
2

Răspuns:

Explicație:

Genul liric este opera literara in care autorul isi exprima gandurile,sentimentele si trairile in mod direct prin intermediul eului liric.

Consider ca, textul Noaptea de iarna de Nicolae Labiș apartine genului liric avand toate trasaturile specifice acestui gen.

In primul rand, eul liric isi face simtita prezenta la nivelul marcilor lexico gramaticale: vb la pers intai singular: stau, vb la pers a doua singular: umple aceasta parte fiind specifica doar genului liric.

In al doilea rand, limbajul este expresiv,artistic si plastic fiind sustinut la nivelul figurilor de stil: metafore: noaptea de fantasme, val de promoroaca/ personificare: orasul adormit / Epitete cromatice: trunchiuri negre, alba colonada dar si la nivelul imaginilor artistice: vizuala: cad din cer margaritare/ auditiva: glasul,inecat, se scurma. Sunt prezente si elementele de prozodie: ritm trohaic, rima incrucisata, masura versurilor 8 silabe aceasta sustinand muzicalitatemiei este natura sustinuta de motivele poetice: iarna, plopii si flori. Sentimentele eului liric sunt de tristete si melancolie.

In concluzie, putem afirma ca textul dat apartine unei opere lirice.

Alte întrebări interesante