Limba română, întrebare adresată de andrei745, 9 ani în urmă

redacteaza o compunere de 10-15 randuri in care sa argumentezi ca un text studiat apartine speciei fabula

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Irisel
5
                          Cainele si catelul
       
       Fabula este specie a genului epic in proza in care defectele omenesti sunt puse sub masca unor fiinte necuvantatoare iar apoi sunt criticate,urmarind indreptarea comportamentului uman
       Opera literara "Cainele si catelul" de Grigore Alecsandrescu apartine speciei fabula deoarece respecta toate caracteristicile
        Tema fabulei este reprezentata de principiul etic al egalitatii oamenilor realizata prin satirizarea parvenitilor care se cred importanti prin ipocrizie,aroganta si agresivitate,personajele fiind intruchipate de animale personificate.
         Semnificatia titlului "Cainele si catelul" ar putea fi la prima vedere doua personaje in relatie amicala,dar pargurgand fabula cititorul este surprins sa constate ca cei doi se afla intr-un conflict,cu atitudini antitetice,reprezentative pentru morala din final.
          Structura compozitionala se fundamenteaza pe doua segmente narative:povestea propriu-zisa(sceneta)in care se relateaza intamplarea si morala concentrata numai in doua versuri,care concluzioneaza manifestarea ipocriziei umane.
           Incipitul este reprezentat de replica dulaului plin de indignare privind infatuarea animalelor puternice si violente:"Cat imi sunt de urate unele dobitoace,/Cum lupii,ursii,leii si alte cateva,/Care cred despre sine ca pretuiesc ceva".Dulaul Samson isi expune opiniile despre egalitatea oamenilor in fata unui "bou oarecare",sustinand ca meritele cuiva nu trebuie sa se bazeze pe radacinile genetice nobile.Faptul ca te tragi dintr-o familie de neam mare nu constituie un merit al individului,ci esate doar o intamplare norocoasa:"De se trag din neam mare,/Asta e o-ntamplare".Arogant,dulaul insinueaza aluziv ca poate fi si el de neam mare.
           Morala se refera la caractere umane.Dulaul dorea egalitate cu cei mai puternici decat el,iar in fata celor slabi dorea sa mentina diferenta de pozitie sociala,ca o certificare a puterii sale.
            Limbajul artistic se remarca prin varietatea registrelor stilistice,imbinand cuvinte si expresii populare:"s-o pomenesti","sadea","lighioana";cu neologisme:"civilizate","egalitate","nobil","mandrie".
             Principala figura de stil pe care se fundamenteaza intreaga intamplare este personificarea animalelor,iar suita metaforelor care sugereaza situatii din realitatea sociala.
              Epitetele sunt putine,dar sugestive pentru reliefarea caracterului protagonistului:"Gandirea(...)minunata","capritii desarte","lichea nerusinata"
              Repetita "Noi,fratii tai-raspunse Samson plin de manie-Noi fratii tai,potaie!" amplifica indignarea dulaului fata de obraznicia catelului.
              Singura comparatie din poezie completeaza portretul catelului Samurache "Catelul Samurache ce sedea las o parte/Ca un simplu privitor."
               Prozodia.Fabula este structurata in strofe,masura versurilor este inegala,intre 7-14 silabe.Rima este variata,domina rima imperecheata,iar replicile lui Samurache au rima incrucisata.
                Ca specie a genului epic,fabula "Cainele si catelul" de Grigore Alecsandrescu contine o povestire alegorica in versuri prin care sunt satirizate defecte omenesti ca parvenirea si ipocrizia.Personajele sunt animate,inzestrate cu insusiri omenesti,iar figura de stil dominata este personificarea











Alte întrebări interesante