Limba română, întrebare adresată de andufintap61fsw, 9 ani în urmă

Redacteaza o compunere,de 10-15 randuri,in care sa argumentezi ca textul apartine speciei literare doina populara

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cercelcristina2
9
Doina este o creatie lirica populara,specifica folclorului romanesc care exprima sentimente profunde de dragoste,dor,jale si revolta proiectate in mediul rulal si pastoral.
  In opinia mea textul "Doina" este o doina populara avand trasaturile caracteristice acestei specii literare.
   In primul rand fiind o creatie populara ,are caracter oral,anonim,colectiv si sincretic.In plus in text se remarca elemente de prozodie,cum ar fi:Structura astrofica ,rima pereche ,ritm trohaic,masura scurta a versului de 7 silabe si expresii populare ,,Badea'' ,,slove'' ,,trimite-o-as''.
     Fiind o creatie lirica este prezent eul liric prin marcile sale specifice verbe si pronume la pers I ,,-mi'' ,,rupe-m-as'' ,,eu'' ,vocativ ,,Foaie verde musetel'' ,,Frunza verde rupe-m-as'' ,autorul isi exprima direct sentimentele.
    Modul de expunere predominant este monologul liric adresat ,,Foaie verde musetel,'' ,,mi-i inima,, ,,scriere-as'' prin intermediul caruia eul liric se confenseaza exprimandu-si durerea si tristetea.
     In text eul liric isi exprima sentimentele profunde de ,,tristete si dor'' determinate de fiinta iubita,in mod direct prin intermediul figurilor de stil si a imaginilor artistice.
    Astfel versul ,,De dorul lui tot nu-mi trece'' face referire la dorul ce o patrunde de fiinta iubita.
    Primele 3 versuri sugereaza fumoasa lor poveste de dragoste in care ea a acceptat propunerea de ai fi nevasta si astfel distanta nu o sa mai fie atat de grea si dureroasa.
     In concluzie,avand toate aceste trasaturi putem afirma ca poezia citata este o specie literara a doinei.

Alte întrebări interesante