Limba română, întrebare adresată de datcuandrei58, 8 ani în urmă

Redactează o compunere de 10-15 rânduri in care sa demonstrezi ca textul Puisorii de Emil Gârleanu este text literar.


Dau coroana,este urgent!!!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de DariaMDP
3
Textul literar este creaţia imaginaţiei autorului având drept scop sensibilizarea cititorului.
Consider că textul dat din “Puișorii”, de Emil Gârleanu este text literar, deoarece îndeplinește toate particularitățile unui text literar.
În primul rând, în text se observă îmbinarea elementelor reale cu elementele ficţionale(poți da exemple din text). În plus, autorul prin intermediul temelor şi motivelor literare tratează valori general-umane(ex. dreptatea, cinstea...)
În al doilea rând, textul are scopul de a sensibiliza cititorul. Astfel, în text autorul ne povestește cum unui copilas i-au fost daruiti niste puisori dragalasi de catre mama sa, pe cand era foarte mic. Mama ii promisese ca ii va darui baiatului puisorii, doar daca va fi cuminte. In timp ce crestea copilul, tot asa cresteau si puisorii sai, care au devenit pasari mari si harnice. Intr-o zi de dimineata au plecat din cuibul de sub streasina si
s-au jucat zburand in zarea indepartata, de unde copilul ii privea. Pe neasteptate, puisorii si-au luat zborul si nu s-au mai vazut in zare, facandu-l pe baiat sa planga, dar a fost linistit de mama sa care i-a spus ca se vor intoarce la primavara. Mai mult decât atât, prezenţa figurilor de stil şi a imaginilor artistice care dau o expresivitate textului( dai exemplu din text..)
Prin urmare, având toate particularitățile textului literar: sensibilizarea cititorului, îmbinarea elementelor reale cu cele ficționale, dar și prezența figurilor de stil și a imaginilor artistice, putem afirma că textul “Puișorii” de Emil Gârleanu este text literar.

Sper ca te-am ajutat!❤️

datcuandrei58: Multumesc extrem de mult
datcuandrei58: acum nu stiu dc nu ma lasa sa dau coroana
lol00: O să primești mâine notificare de la brainly să dai coroană răspunsului.
datcuandrei58: ok ms
Alte întrebări interesante