Redacteaza o compunere de 10 randuri despre o intamplare petrecuta la scoala, folosind toate semnele de punctuatie invatare :
In 10 min va rog Urgenttt!!!
Răspunsuri la întrebare
╔════════❀
Bună!
╚════════❀
╔════════❀
Răspuns:
╚════════❀
- INTRODUCERE - realizăm o mică descriere a cadrului imaginar, specificăm timpul, menționăm personajele care participă la acțiune și o introducere scurtă despre tema aleasă.
Clopoțelul gingaș răspună din depărtare. Școala își așteaptă micii învățăcei. Copiii se adună rând pe rând și își caută fiecare băncuța lui. La ora 8 fix doamna învățătoare intră în sală. O nouă zi de școală a început!
- CUPRINS - realizăm descrierea momentelor esențiale, în ordine cronoligică, iar în funcție de tipul compunerii, ne axăm pe descriere (compunere descriptivă) sau pe acțiune (compunere narativă)
Doamna învățătoare ne privește frumos, atent. Zâmbește și ne întreabă:
— Elevi, ce am avut de pregătit pentru astăzi? Ionel, dorești să ne spui tu?
— Desigur! Pentru astăzi am avut de făcut: exercițiul 4 din manual, exercițiul 8 din culegere, o compunere despre primăvară și un desen cu un copăcel!
Doamna învățătoare s-a bucurat când a aflat că toți ne-am făcut temele. Le-a verificat și a pus numai note mari! A scris pe tablă titlul lecției noi: „Vestitorii primăverii". Știam cine a scris-o! Era scrisă de George Coșbuc. Ce poezie minunată... Doamna ne-a dat șansa să povestim fiecare ce iubim la primăvară. A venit rândul Mariei. Maria a răspuns cu ochii puțin înlăcrimați:
— Iubesc primăvara pentru că este anotimpul în care tatăl meu se întoarce acasă! Este mereu plecat... din păcate. Doar primăvara ne putem vedea mai mult și de aceea o iubesc!
A început să plângă ușor-ușor. A fost atât de sinceră! Ne-am apropiat de ea și am îmbrățișat-o! Marian a făcut glume și a început să râdă și Maria. Doamna a felicitat-o pentru sinceritate.
- ÎNCHEIERE - oferim o părere, o concluzie pe baza evenimentelor petrecute și descrise.
Lecția a continuat și noi nu am uitat cât de important este să ne sprijinim la greu un coleg! Și o îmbrățișare poate face minuni!
╔════════❀
Explicație:
╚════════❀
══ SEMNE DE PUNCTUAȚIE FOLOSITE:
- PUNCTUL (.) - semn de punctuație care marchează încheierea unei propoziții sau a unei fraze. Propozițiile enunțiative sunt marcate la sfârșit cu acest semn de punctuație.
- VIRGULA (,) - semn de punctuație care marchează o pauză mai mică în vorbire, după care se continuă enunțul. Indică ritmul vorbirii și al intonației.
* Desparte termenii unei enumerații: "exercițiul 4 din manual, exercițiul 8 din culegere, o compunere despre primăvară și un desen cu un copăcel".
* Desparte substantivul în vocativ de restul propoziției: "Elevi, ce am avut de pregătit pentru astăzi?", "Ionel, dorești să ne spui tu?"
- SEMNUL EXCLAMĂRII (!) - semn de punctuație care marchează intonația enunțurilor exclamative sau imperative. Poate ilustra mirarea, bucuria, disperarea, porunca etc.
- SEMNUL ÎNTREBĂRII (?) - semn de punctuație care marchează intonația enunțurilor interogative.
- DOUĂ PUNCTE (:) - semn de punctuație care marchează o pauză mică, după care urmează o enumerație, o explicație, vorbirea directă sau o concluzie.
* Enumerație: "Pentru astăzi am avut de făcut: exercițiul 4 din manual, exercițiul 8 din culegere, o compunere despre primăvară și un desen cu un copăcel!"
* Vorbire directă: "Zâmbește și ne întreabă:"
- LINIA DE DIALOG (—) - semn de punctuație care marchează momentul de început al vorbirii directe. Marchează replica personajului.
- GHILIMELELE („”) - semn de punctuație care marchează reproducerea unui enunț, a unui titlu de operă literară etc.
- CRATIMA (-) - semn de punctuație care marchează repetiții, numeralele care indică aproximația numerică și unele expresii sunt marcate tot prin acest semn grafic.
* Repetiție: "ușor-ușor"
- PUNCTELE DE SUSPENSIE (...) - semn de punctuație care marchează o pauză mare pe parcursul vorbirii, o întrerupere a șirului vorbirii.
* Poate arăta tristețea: "Este mereu plecat... din păcate."
╔════════❀
Succes!
╚════════❀