Limba română, întrebare adresată de paula955, 8 ani în urmă

Redactează o compunere de 15-20 de rânduri în care sa prezinti particularitățile unei opere literare. ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cureaale
1

Răspuns:

       Nuvela aparuta in 1884 ,, Moara cu noroc'', in volumul de debut al lui  Ioan Slavici, Novele din popor'' sanctioneaza aspru tentatia banului, dorinta de inavutire si parvenirea. Este structurata in 17 capitole , care nu au titlu.

     Actiunea nuvelei se desfasoara intr un spatiu real, transilvanean, aproximativ in zona comunei Siria, fapt indicat de secventele descriptive de la inceputul capitolului al doilea :,, De la Ineu, drumul de tara o ia printre paduri si peste tarini...'' Timpul desfasurarii actiunii este a doua jum a sec xix., dupa sarbatoarea Sf Georghe pana anul viitor la Paste.

Titlul nuvelei denumeste spatiul aflat intr o vale la care se ajunge dupa ce s a urcat un pripor.

   Incipitul nuvelei surprinde relatiile din familia lui Ghita , personajul principal. Acesta e casatorit cu Ana, impreuna cu care are un copil, locuind si cu soacra. Cei patru au un trai modest  caci Ghita ,cizmar fiind , nu castiga prea multi bani. Astfel el se hotaraste sa arendeze carciuma de la Moara cu noroc, desi batrana il sfatuieste ca nu ar fi bine. Urmeaza o ampla descriere simbolica  a spatiului in care e plasata fosta moara, devenita han.

   Intriga este constituita de momentul aparitiei lui Lica , personajul negativ, seful porcarilor din zona, un om cu stare, ce va determina schimbarea lui Ghita.

   Desfasurarea actiunii incepe atunci cand Ghita constientizeaza cat de periculos este Samadaul, dar totusi incepe sa se inchida in el, nemultumit ca devenea pe zi ce trece complice la faptele necurate ale acestuia , dar pe de alta parte orbit de patima banului. Conflictul dintre soti se rasfrange puternic asupra relatiei dintre soti.

   Punctul culminant este momentul crimei din final, cand Ghita o injunghiaza pe Ana in inima, el este impuscat in cefa de raut, iar Lica se sinucide pt a nu se lasa capturat.

   Finalul o readuce in prim-plan pe batrana care incheie simetric nuvela, printr o replica privitoare la destinul necrutator:,, asa le a fost data!''

     Perspectiva narativa este obiectiva, omniscienta si omniprezenta, cu naratiune la persoana a III-a.

Explicație:


cureaale: daca e prea mult mai scoti tu ceva , eu am vrut za cuprind cam tot ce ar trebui.
paula955: mulțumesc :)
Alte întrebări interesante