Limba română, întrebare adresată de Sanic1, 9 ani în urmă

Redacteaza o compunere de 15-20 randuri in care sa argumentezi ca opera cainele si catelul de G.Alexandrescu este o fabula.In compunerea ta ,trebuie:-sa prezinti 4 trasaturi ale fabulei prezentate in textul studiat;-sa prezinti detaliat 2 trasaturi valor. text dat.;sa respecti structura spec. tipului de compunere cerut;-sa ai obligatoriu numarul maxim de cuvinte precizat(150 cuvinte).
Dau Coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Genius2009
99
Fabula este opera epica în versuri sau în proza în care se ironizează defecte omenești cu scopul de a le îndrepta, iar perosonajele sunt de obicei animale,plante sau obiecte personificate.

Câinele și cățelul de Grigore Alexandrescu este o fabula pt ca prezintă toate caracteristicile necesare operei .
În primul rand se observa structura specifica unei fabule. Astfel prima parte a textului este mai ampla și cuprinde întâmplarea propriu-zisa care se poate rezuma.
Dulapul de câine Samson , stand de vorba cu un boul oarecare ii expune acestuia convingerile sale despre principiile egalității care ar trebui sa existe intre toate animalele. Cățelul Samurache , auzind discursul dulaului se arata incantat de ideile acestuia.
Samson îl repede pe Samurache și îl amenință cu bătaia, recunoscând ca își dorește egalitate , dar nu intre căței.
A 2 a parte a fabule, regasită în ultimele 2 versuri cuprinde morala explicita a fabule, conform căruia omul cauta adesea sa fie considerat egal doar cu cei mai mari decât el.
În al doilea rand opera este o fabula pt figura de stil predominanta este personificarea, personajele fiind animale care ilustrează defecte omenești pe care autorul le ironizează. Astfel, dulapul Samson reprezinta tipul demagogului ipocrit , cățelul Samurache este o,ul naiv și boul, care nu se implica direct în dialog poate fi considerat tipul omului nepăsător.
În concluzie se poate afirma ca opera data este o fabula.

Sanic1: Multumesc!
Genius2009: Coroana ?
Sanic1: Cum iti dau? Sunt nou
Genius2009: Mersi
Sanic1: npc
Alte întrebări interesante