Limba română, întrebare adresată de ana2010maxim, 9 ani în urmă

Redacteaza o compunere, de 15-25 de randuri, in care sa-ti exprimi opinia despre mesajul transmis sau despre o semnificatie a textui citat (Alexandru Macedonski, "Rondelul rozelor de august").
In compunerea ta, trebuie:
-sa formulezi o opinie despre mesajul fragmentului dat;
-sa sustii opinia formulata prin doua argumente potrivite, valorificand textul dat;
-sa ai un continut adecvat cerintei;
-sa respecti limitele de spatiu indicate.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de theodora234
0
In opinia mea, in opera ''Rondelul rozelor de august'' de Alexandru Macedonski, poetul is exprima increderea in forta creatoare a artistului ce infrunta timpul si meschinaria lumii concrete prin operele sale, ce-i asigura eternitatea. Acestea, la fel ca idealurile omului ce aspira spre lumea superioara, sunt definite metaforic prin simbolul trandafirilor surprinsi in plentitudinea existentei lor.
      In primul rand, se remarca repetarea ca un refren a versurilor de la inceputul discursului liric, ce sunt construite pe simbolul trandafirilor: ,,Mai sunt inca roze-mai sunt/Si tot parfumate si ele''.Arhaismul ''roze'' sugereaza trecutul, perioada plina de elan a tineretii, ce se continua si in prezent, idee redata prin repetitia ''Mai sunt [...] mai sunt'' si prin epitetul ''parfumate''.Mireasma trandafirilor, forma de exprimare a acestor flori, simbolizeaza idealurile de altadata, creatia artistului ce persista, infruntand timpul.
      In al doilea rand, poetul penduleaza intre trecut si prezent, evidentiind ideea ca aspiratiile de odinioara, ca increderea intr-o lume ideala definita metaforic prin sintagma ''Ceru-l credeam pe pamant'' i-au dat puterea sa depaseasca greutatile vietii.Astfel, eul liric marturiseste ''Mereu cand zambesc, uit si cant/ In cuida cercarilor grele'' . Cele doua planuri, trecut si prezent, sunt definite prin verbe la imperfect, ce redau viziunea tanarului plin de ''falnic avant'' si verbe la prezent, ce transmit ideea ca optimismul se pastreaza in ciuda trecerii timpului.
      In concluzie, prin imaginea cu valoare de simbol a trandafirilor care ating perfectiunea in luna august, poetul exprima metaforic increderea ca timpul si incercarile vietii pot fi depasite prin putere interioara, prin pastrarea idealurilor tineretii.
Alte întrebări interesante