Limba română, întrebare adresată de alexandra25, 9 ani în urmă

Redacteaza o compunere de 15-25 randuri in care sa argumentezi apartenenta poeziei Nourii , de Nicolae Labis la specia literara pastel.

   In compunerea ta , trebuie :
                                 - sa numeste 2 trasaturi ale speciei literare pastel.
                                 - sa ilustrezi , prin exemple di ntext , cele doua trasaturi.

La Asta Ajutati-ma Va Rog Eu 

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de IONELAGANEA16
23
Pastelul este o creaţie lirică, în versuri,  în care se zugrăveşte un tablou din natură.Creatorul acestei specii literare în literatura română este George Toparceanu.
,,Noapte de iarna"
este un pastel, pentru că are caracteristicile acestui tip de text.În primul rând “Noapte de iarna”  este o creaţie lirică în care se zugrăveşte un tablou din natură. Autorul îşi exprimă gândurile şi sentimentele în mod direct. Este o creaţie lirică, în care ideile şi sentimentele sunt exprimate prin intermediul unui tablou din natură:Plopii, umbre solitare
În văzduhul neclintit,
Visători ca amorezii
Stau de veghe la fereastră,
Şi pe marmura zăpezii
Culcă umbra lor albastră.
(comenteaza tu versurile)...!!!!Si spui ce este sugerat in poezie,spui ce se remarca sau ce se evidentiaza prin intermediul figurilor de stil.Si mentionezi de eul liric.
În al doilea rând «Noapte de iarna » este un text în versuri...(spui despre versificatie,rima,ritm masura,  ,in care cu ajutorul imaginilor artistice se remarca ...)
In concluzie ,,Noapte de iarna"este un pastel" in care poetul transmite direct,emotii,sentimente si isi creaza un univers propriu,o lume posibila


alexandra25: asta ii Noapte de iarna eu am cerut Nourii
Alte întrebări interesante