Limba română, întrebare adresată de calinecialecsan, 9 ani în urmă

redacteaza o compunere de 15-25 randuri in care sa argumentezi apartenenta la specie a unui basm studiat


cristealuisa359: care basm???
cristealuisa359: care vrei tu???
calinecialecsan: da

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cristealuisa359
317
Consider ca opera literara  Praslea cel voinic si merele de aur este un basm popular  deoarece prezinta trasaturile acestuia .opera epica in care fapte obisnuite se impletesc cu  altele neobisnuite  in care participa personaje  reprezentand binele si raul.In plus textul are autor anonim  si colectiv,fiind cules  de Petre Ispirescu. 
In primul rand reperele spatio-temporale  sunt vagi nedeterminate :odata , la curtea unui imparat.
Se remarca de asemenea  formulele  specifice :initiala A fost odata ca niciodata  (sugestie  a unui timp imaginar) si cea finala  si incaleca-i p-o sea si v-s spusei dvs. asa,ce scoate pe cititori  din lumea basmului.Intamplarile au un caracter fantastic, prezentand aventurile fiului de imparat  in incercarea  de a-l  prinde pe hotul merelor de aur.Apar si civrele magice:trei zmei, trei fete si trei frati.
In al doilea rand, eroul intamplarilor este Praslea, deoarece participa la intreaga actiune si este reprezentantul binelui.Numele sau ii sugereaza trasaturile:cel mic, dar si cel viteaz.Desi ironozat la inceput reuseste sa-si demonstreze calitatile : inteligenta(cand isi face un plan pentru a prinde hotul), curajul si vitejia(in confruntarea cu zmeii ), dar si mila(zalveaza puii de zgripsor si nu se razbuna pe fratii sai)
In concluzie argumentele date sustin incadrarea textului in specia basmului.
Alte întrebări interesante