Limba română, întrebare adresată de ggggg14, 8 ani în urmă

Redactează o compunere de 150-200 de cuvinte în care să motivezi apartenența poeziei în zori de George Coșbuc la specia pastel.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
103
Pastelul este o specie a genului liric în care este prezentat un personaj,prin intermediul căruia eul liric îsi transmite sentimentele ,emotile gandurile .
     In opinia mea opera literara „In Zori ” de George Coșbuc apartine speciei literare pastel deoarece respecta toate trăsăturile de formă si de continut ale acestuia. 
        In primul rând, la fel cum pictorul se foloseste de paleta cromatica pentru a da expresie proprilor trăsături creatorului pastelului se foloseste de limbajul poetic expresv pentru a reda splendoarea si calmul naturii cuprinse de farmecul nopti. De exemplu, personificarea „luna ... umple tot de șoapte „ sugerează comuniunea dintre eul liric si natura umanizată coplesită să reflecte trăsăturile fintei poetice. Aceiasi idee este redata si prin intermediul imagini vizuale „florile adunate-n vis„ .De asemenea,imaginea olfactivă „iasomia crini,trandafiri ... isi unesc mireasma „ sau imaginea auditivă „tril de privighetoare„ sugerează frumusetea si armonia totală a universului .
        În al doilea rând ,modul predominant este descrierea artistică ,prin intermediul căreia eul liric contemplator isi transmite sentimentel generate de feeria naturi,in plus pe langa limbajul expresiv utilizat ,se remarcă prezenta nomind -substantiv-adjectiv care la nivel silistic formeaza epitete „albastră noapte„  ,„ trandafirii involti„ , „văzduhul mult „ , „intunecatul cadru „ pe lângă acestea verbele la timpul prezent sugereaza ideea de suspendare temporala ,dar si de peisai proiectat in eternitate .
       In concluie prin toate argumentele mentionate În Zori de George Cosbuc este pastel .


ggggg14: mulțam fain!
ggggg14: ;-)
Alte întrebări interesante