Limba română, întrebare adresată de andreepapusika, 10 ani în urmă

Redacteaza o compunere de 150-250 cuv. in care sa-ti exprimi opinia despre relatia dintre instantele comunicarii literare (autor-narator-personaj-cititor)in textul ''Calul vandut si diamantul cumparat '' scris de Grigore Alexandrescu. Multumesc.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de antonio9990
6

Salutare!

Răspuns:

Fabula este o povestire alegorică, de dimensiune mică, ce aparține genului epic, în general scrisă în versuri în care se folosește procedeul personificării asupra animalelor, obiectelor, etc cu scopul de a scoate în evidență un defect uman pentru a fi îndreptat.

În opinia mea, în fabula ”Calul vândut și diamantul” de Grigore Alexandrescu prezintă o morală ce face referire la lăcomie. Două persoane au făcut un schimb, fiecare crezând că îl înșală pe celălalt și iese în câștig, când în realitate:

  • vânzătorul a scăpat de un cal prost și a cumpărat un diamant
  • cumpărătorul a scăpat de o sticlă proastă (diamantul) dar sa ales cu un cal prost

După faptă și răsplată.

În primul rând, remarcăm prezenta unui narator-personaj prin verbe la persoana I: mi strigă, îmi spunea.

În al doilea rând, o altă particularitate o reprezintă personajele, două la număr: vânzătorul și cumpărătorul, amândoi fiind foarte subiectivi crezând ca fiecare este de fapt victima.

În concluzie, avem în vedere că există două păreri subiective și diametral opuse, cititorul trebuie să își facă o părere obiectivă pe baza lor

Instanțele comunicării literare sunt:

  • Autorul este persoana în sine, ce a scris opera în sine, Grigore Alexandrescu.
  • Naratorul este o entitate fictivă, cel ce povestește. Îl putem depista prin persoana gramaticală a verbelor sau a pronumelor.
  • Personajele reprezintă instante fictive, în general, cu rol de a în scenă evenimente, fapte sau pentru a conceptul unei categorii umane. Totodata, oferă un plus de autenticitate.
  • Cititorul reprezintă persoana reală, ce citește opera literară.
Alte întrebări interesante