Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Redacteaza o compunere de 150-250 de cuvinte(15-25 de randuri),in care sa argumentezi ca fragmentul citat apartine unui basm.
(...) Fat-Frumos se intreba acuma cum sa treaca peste rau.Raul era lat si adanc si peste rau numai o punte... asta insa cum nu mai sunt puntile in asta lume... Dincoace si dincolo,pe un mal si pe altul,tot cate o frunte de punte,pazita tot de cate patru lei dormitori.Puntea insa?... peste punte trece suflet de om.. O vezi cu ochii,dar simti golatate cand calci cu piciorul pe ea... Cine stie din ce o mai fi fost si asta facuta!... Doar chiar din un pui de nour?
     Destul ca Petru ramase pe tarmul raului.Sa treaca?Nu poate.Sa inoate?Nu e treaba.Ce sa faca dara?!(...)
     Se intoarce indarapt pana ce ajunse la nazdravanul cel mare.
     -Scoala,voinice!striga apoi pe nazdravan,tragandu-l de maneca surtucului.
     Cand nazdravanul se destepta din somn,intinse palma dupa Petru,asa ca si cand vrei sa prinzi o musca.Petru sufla din fluieras.Nazdravanul cazu iarasi la pamant.Asa-l trezi si adormi Petru de trei ori una dupa alta,adeca de trei ori l-a trezit si de trei ori l-a adormit... Cand fuse ca sa fie a patra oara,Petru isi dezlega naframa de la grumazi,lua degetele cele mici ale nazdravanului si le lega cu ea laolalta,scoase sabia si,prinzand pe nazdravan de piept, mai striga odata:
     -Scoala,voinice!
     Vazandu-se nazdravanul atata de rau batjocorit:
     -Ei,zise catre Petru,nu te lupti in lupta dreapta!Stai la lupta daca esti voinic!
     -Mai asteapta oleaca!Mai nainte am o vorba cu tine,grai Petru.Jura ca ma vei trece peste rau,si atunci te las sa vii la lupta.
     Nazdravanul facu juramant,si Petru-l lasa sa se scoale.(...)
                                           (Ioan Slavici,Zana Zorilor,fragment)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
82
Te ajut cu schema, ca tu sa intelegi cum sa realizezi un astfel de argument pentru acest tip de text.

Basmul este o specie literara, de mari intinderi, in care personaje sunt binele si raul, care se infrunta intre ele, totul terminandu-se cu victoria binelui. In basme sunt specifie personaje cum ar fi: imparati, printese, vrajitoare, zmei, cai zburatori si tot felul de personaje de acest fel, magice.

Fragmentul "Zana Zorilor" de Ioan Slavici apartine unui basm, deoarece are trasaturile/caracteristicile acestui tip de text.

In primul rand, tema basmului este victoria binelui asupra raului.

In al doilea rand, basmul are formule specifie cum ar fi: "A fost odata ca niciodata", ,, Am incalecat pe o sa si v-am zis povestea mea".

Pe de alta parte, actiunea reala se impleteste cu cea fantastica: "lua degetele cele mici ale nazdravanului si le lega cu ea laolalta,scoase sabia si, prinzand pe nazdravan de piept".
In text sunt prezente si obiecte fermecate (exemple din text) si puteri supranaturale (exemple din text).

In concluzie, fragmentul ce apartine textului "Zana zorilor" de Ioan Slavici este un basm.

Alte întrebări interesante