Limba română, întrebare adresată de alfabetul123, 9 ani în urmă

Redacteaza o compunere de 150-250 de cuvinte (15-25 de randuri), in care sa prezinti semnificatia titlului poeziei “Melancolie” de Traian Demetrescu, prin raportare la continutul textului propus.
In compunerea ta, trebuie:
-sa ilustrezi relatia dintre titlu si continutul textului liric
-sa evidentiezi doua mijloace artistice prin care este sustinuta ideea sugerata in titlu
-sa ai o structura adecvata tipului de text si cerintei formulate
-sa te inscrii in limita de spatiu indicate
Ajutoor ;.;

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
51

Salut !

Cerință: Redactează o compunere de 150-250 de cuvinte ( 15-25 de rânduri ), în care să prezinți semnificația titlului poeziei ” Melancolie ” de Traian Dumitrecu, prin raportare la conținutul textului propus.

TITLUL unei opere literare reprezintă cuvântul sau grupul de cuvinte care sintetizează mesajul textual.

Titlul unui text ( poezii în cazul de față ) poate fi:

  • analitic = alcătuit din mai multe cuvinte;
  • sintetic = alcătuit dintr-un singur cuvânt;
  • denotativ = cu sens concret, de exemplu momentul zilei;
  • conotativ = cel care sugerează anumite interpretări legate de text;

Etapele de analiză ale unui titlu:

  1. precizarea structurii acestuia;
  2. precizarea ideii sau temei transmise;
  3. stabilirea legăturilor cu textul ( menționarea trăsăturilor specifice genului liric care ajută la explicarea titlului );

       În opinia mea, opera literară ” Melancolie ”, scrisă de Traian Dumitrescu aparține genului liric; titlul acesteia este sintetic, sintagma exprimând, la nivel metaforic, sentimentele de regret generate de către autor. Titlul  face referire la trecerea timpului, autorul amintindu-și de întoarcerea anotimpului primăvara.

       În primul rând, simbolul paratextual se află în concordanță cu tema textului, sentimentele de tristețe sunt o cale de cunoaștere, și sintetizează mesajul acestuia.

       Titlul este un substantiv comun, simplu, nearticulat care sugerează prin muzicalitatea sa sentimentele de tristețe și regret ale autorului transmise în mod direct prin prezenta monologul adresat eului liric, prezent în text prin mărcile lexico-gramaticale specifice: ” mă ”, ” mele ”; ” - mi ”; ” aștept ”; ” eu ”; ” mă simt ”, ce pornesc de la descrierea simbolului sufletului: ” visuri ”, o repetiție ce încheie fiecare strofă: ” Si visurile mele. ”, ” Si visele-mi senine... ”, ” De visurile mele...”.

       În al doilea rând, relația dintre titlul textului și textul poetic se realizează și la nivel expresiv. Punctele de suspensie din ultimele versuri ale fiecărei strofe sugerează intrepătunderea eului liric. Epitetele: ” poporul blând ”, ” visele-mi senine ” alături de imaginile artistice predominant vizuale: ” Poporul blind de rindunele ”, ” Cind, primavara, vine-n cirduri ” au rol în transmiterea mesajului poetic, a sentimentelor.

        În concluzie, titlul operei literare se referă la tristețea autorului generată de sosirea anotimpului primăvara, aflându-se în strânsă legătură cu mesajul acesteia, prin care eul liric își transmite, în mod direct, sentimentele având caracter rezumativ, contribuind la receptarea mai ușoară a mesajului artistic de către autor.

Alte întrebări interesante