Limba română, întrebare adresată de filisfily, 9 ani în urmă

redacteaza o compunere de 150-250 de cuvinte in care motivezi aparitia pieziei Pe langa plopii fara sot la gnul liric

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariaandreea309
520
Genul liric cuprinde totalitatea operelor lirice , care au trasaturi comune , sunt scrise in versuri , vocea poetului este eul liric care exprima stari si sentimente in mod direct la persoana I cu ajutorul figurilor de stil si a imaginilor artistice . 
Consider ca , poezia 'Pe langa plopii fara sot ' apartine genului liric deoarece prezinta trasaturile acestea . 
In primul rand , marcile eului liric sunt reprezentate de verbe si pronume la persoana I ( am trecut”, „Mă cunoşteau vecinii toţi”, „am așteptat”. ) Acesta este dominat de o dragoste intensă și consumatoare, dar una neîmplinită, ce duce la eșec și dezamăgiri.  
In al doilea rand , gandurile si sentimentele sunt simtite si traite prin intermediul imaginilor artistice  vizuale  "
Pe lânga plopii fara sot"  , auditive  'S-ascult de glasul gurii mici' si a figurilor de stil : epitete : "glasul gurii" , "ochiul senin " , "brate reci "  repetitie : " O zi din viata sa-mi fi dat, 
O zi mi-era de-ajuns; "  
In al treilea rand , textul este structurat in  8-9 silabe , cu rima incrucisata , ritm iambic . Aceasta prezinta tema iubirii si a naturii insa de aceasta data iubirea este neimpartasita iar in ceea ce priveste natura este saraca reusind sa corespunda dezamagirii din sufletul poetului.Modul predominant de expunere este descrierea . 
In concluzie , consider ca , poezia citata apartine genului liric deoarece gandurile si sentimentele sunt exprimate in mod direct , expresivitatea accentuata prin mijloace inedite si structurarea in versuri si in strofe. 

filisfily: Msss
Alte întrebări interesante