Limba română, întrebare adresată de soyluna14, 9 ani în urmă

Redacteaza o compunere de 150-250 de cuvinte in care sa argumentezi ca textul citat apartine speciei basm.
in compunerea ta trebuie:
-sa prezinti 4 trasaturi ale basmului prezente in textul citat
-sa ilustrezi cele 4 trasaturi cu exemple adecvate din text
-sa redactezi un cotinut adecvat cerintei formulate
-sa respecti precizarea referitoare la numarul de cuvinte
TEXTUL;
tata-sau ca si de la rand dete pe de alta parte si-i iesi inainte aseaza un pod de aur se facu un balaur mare cu douasprezece capete sise ascunse sub acel pod.cand funca sa treaca fata pe acolo unde ii iesi inainte balaurul plesnind din coada si incolacindu-se din gurile lui iesea vapaie de foc si limbile ii jucau ca niste sageti arzatoare;cum ii vazu fata ca este asa de grozav,niste racori o apucara si i se facu parul maciuca de frica.calul daca simti ca fata se pierde ci firea o imbarbata iarasi si-i aduse aminte ce o invatase sa faca;iara fata imparatului dupa ce mai prinse nitica inima stranse fraul calului cu mana stanga ,ii dete calcaie si, cu palosul in dreapta serepezi asupra acelui balaur.
un ceas tinut lupta . calul o potrivea cum sa vina tot cam la o parte ca sa-i reteze vreaun cap; dara vrajmasul se pazea si el destul de bine.in cele mai de pe urma ,izbuti fata sa raneasca pe balaur.atunci dandu-se el de trei ori peste cap,se facu om.
fetei nu-i venea sa creaza ochilor cand vazu pe tata-sau inaintea ei; iara el,luand-o in brante si sarutand-o pe frunte ,ii zise :
-vaz ca tu esti voinica,fata mea si bine ai facut de ti-ai luat calul asta caci fara dansul te-ai fi intors si tu ca si surorile tale.am buna nadejde sa ispravesti cu bine slujba cu care te-ai insarcinat de bunavoie.numai adu-ti aminte de povetele mele si sa nu iesi din cuvantul calului ce ti-ai ales.sa ne vedem sanatosi!!!
(ILEANA SIMZIANA,CULES DE PETRE IS
PIRESCU)
DAU COROANA!!


anonimDV12: Scuzama ca te intreb, dar acesta-i tot textul?
soyluna14: NU este doar un fragment
Rayuu: De mult încerc să vă spun să inercati să faceți compunerea sau orice exercițiu . Încercați până nu mai puteți si nu o să mai aveți nevoie de ajutor dragii mea!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de galbeazadeseneaza
14
Basmul este specie literara in proza pentru ca are personaje, dimensiunea este medie, mai mare decat schita, mai mica decat romanul.In basm personajul principal este testat in scopul de a se constata daca are curaj asu daca este las, daca de increderea  sa se bucura si celelalte personaje.Fata de imparat este testata de ruda sa in scopul de a afla daca are curaj sa treaca de primejdia care i-a iesit in cale,si anume un balaur fioros. In basm apare acest personaj legendar,balaurul si un personaj are capacitatea de a se transforma in acest animal destul de fioros si de a recapata forma umana.Basmul are cifra fantastica, anumite actiuni se petrec de trei ori,de exemplu, imparatul se da de trei ori peste cap cand vroia sa devina balaur si de trei ori pentru a redeveni om. Celelalte surori ale sale nu au aceeasi calitate - curajul- pe care il are sora cea mai mica, deoarece in momentul cand le-a aparut in cale si lor balaurul cel fioros, ele au indemnat calul sa se intoarca inapoi la palat, si imparatul remarca lipsa lor de curaj , zicandu-le : ,, apara-ne tata de gaini nu de caini,, dovada ca fetele mai mari se sperie destul de usor , nefacand fata primejdiei, nu tuturor personajelor le este conferita aceeasi calitate morala.  
Alte întrebări interesante