Limba română, întrebare adresată de mihaelastavru, 9 ani în urmă

Redacteaza o compunere de 150-250 de cuvinte in care sa motivati apartenen la genul dramatic din jocul de.a vacanta de mihail sebasrian

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de batrinacalina
6
 In primul rand, textul se incadreaza genului dramatic deoarece actiunea este structurata in acte si scene; astfel, actele vor indica etapele mari in desfasurarea evenimentelor; avand in vedere ca textul este fragment, este prezentata o singura scena, scena XVII , in cadrul careia sunt prezentate personajele Corina, Jeff si Stefan. Fragmentul surprinde asteptarea nerabdatoare a Corinei concertului muzical in timp ce Jeff si Stefan trateaza cu indiferenta subiectul. Personajele sunt plasate in timp si spatiu ("joi,12 august";"in cateva minute";"pe sezlong"). Acestea sunt create prin caracterizare directa printr-un element specific : indicatia scenica, interventia autorului in opera. Aceasta dubleaza replica, oferind informatii referitoare la atitudiniile personajelor("cu un gest de plictiseala";"se uita lea ceas"). De asemeni, ajuta la punerea in scena a operei, informand scenograful,regizorul si actorul.
 In al doilea rand, scrierea este incadrabila genului epic si prin redactarea sub forma dialogului devenit schimb de replici intre personaje. Acesta caracterizeaza indirect, prin limbaj, scotand in evidenta pe de- oparte curiozitatea Corinei pentru spectacolul muzical, pe de alta parte, spiritul ironic al lui Jeff ; este sugerat conflictul dintre personaje. In plus, dialogul dinamizeaza , contribuind la exprimarea conflictelor, sustinand viziunea satirica: personajele se ironizeaza; Jeff este lipsit de calm si irascibil in fata ironiei astfel incat se creaza o tensiune intre Jeff si Stefan.
 In concluzie, textul dat apartine genului dramatic deoarece este scris sub forma dialogului devenit schimb de replici intre personaje, organizat in acte si scena, urmandu-se transformarea sa in scena.
Alte întrebări interesante