Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Redacteaza o compunere de 150-250 de cuvinte in care sa motivezi apartenenta la specie a baladei populare Corbea,VA ROG,REPEDE DAU 50 STELE SI COROANA

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Vale02
136
Cabodopera absoluta a literaturii noastre populare, dovada a geniului artistic al poporului roman , baladă este rezultatul unui proces de creație secundara, textul baladei armonizand un număr variabil de motive poetice cu existenta independenta în folclor.
Balada este o opera epica.... (dai definitia)
In primul rand, balada "Corbea" sintetizează o experiență de viață milenara pentru a o ridica prin transfigurare artistica la rang de valoare general-uman. Aceasta este o baladă populara cu trăsături de legenda și aparține genului epic care se îmbină armonios cu elemente lirice epice și dramatice. Bineînțeles, ca în orice opera epica sunt precizate timpul și spațiul de desfășurare a acțiunii "Corbac zace de trei ani" " în oraș la Tarigrad"
În plus, subiectul baladei poate fi rezumat cu ușurință așezându se pe momentele subiectului. Astfel , în fragmentul dat ni se conturează singurătate lui Corbac în închisoare și tristețea pe care o simțea în camera udată de golul ochilor și de râul câte curgea din cer. Uitându se tot afară în sus privirea îi este furata de un corb care stătea privindu l " croncanind și batand din aripi. Dezvăluirile făcute îi umplu ochii de lacrimi auzind ca din partea mamei sale a fost trimis "Maica ta mi a poruncit .../Sa te aflu ca sa știu / de ești mort sau de ești viu" . Auzind cele întâmplate în ultimii trei ani , îi poruncește corbului sa îi aduca "cinci fuioare de matasa "pentru a face o funie cu care voia sa fuga.
În al doilea rand, pentru a evidenția trăsăturile excepționale ale personajului principal, autorul îmbină toate cele trei moduri de expunere și folosește un limbaj artistic deosebit remarcându se cuvintele foarte vechi "plic, fuioare, luneca"
Deoarece se povestește o întâmplare neobișnuită, acțiunea este simpla și numărul personajelor este redus, încadrează opera "Corbac" in specia baladă.
-sper ca te am ajutat și poate am greșit câteva cuvinte, dar m acum grabit
Alte întrebări interesante