Limba română, întrebare adresată de AnastiAndrada, 9 ani în urmă

Redactează o compunere de 150-250 de cuvinte, in care sa argumentezi ca poezia "Dans de iarna" de Mircea Ivănescu se încadrează in genul liric.

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Andrews78
10
                                             GEN LIRIC-DEMONSTRATIE
 
       Opera in care autorul exprima sentimente, ganduri, idei prin filtrate prin propria experienta si sensibilitate, se numeste opera lirica. 
        Opera ,, Dans de iarna''  de Mircea Ivanescu se incadreaza in aceasta opera, deoarece prezinta toate trasaturile definitorii ale acestei opere.
         In primul rand autorul isi exprima sentimentele de iubire fata de iarna, care apare printr-un ''dans'' care il impresioneaza pe autor si il inspira, prin intermediul figurilor de stil (metafotre:''dansul iernii'', ''un cerc de singuratate se aseaza pe suflet''). Eul liric este prezent prin maci specifice (verbe si forme pronominale de persoana i (,,eu am'') si de persoana aii-a. Nelipsite din orice opera lirica sunt imaginile artistice (vizulale (a inceput deodata sa ninga), auditive sau olfactive).
         In al doilea rand sunt prezente elementele de versificatie, sau de prozodie: rima (imbratisata), masura ( 17-18 silabe intr-un vers ), ritm (trohaic) si tip de strofa ( catren ). Actiunea, personajele si momentele subiectului lipsesc cu desavarsire, acestea fiind inlocuite de figurile de stil si de descriere.
          Nu in ultimul randn, ca in orice opera lirica, modul de expunere predominant este descrierea, care se poate impleti cumonologul liric (adresativ ).
          In concluzie putem incadra opera ''Dans de iarna'' de Mircea Ivanescu in opera lirica, prin toate cele de mai sus.
  
 
         Daca ai vreo nelamurire, nu ezita sa imi scrii in comentarii. BAFTA!!!



 


Andrews78: Contemplativă
Trandafiriu: poti sa imi dai si exemple?
Andrews78: ''Un cerc de mare singurătate în suflet-de aici ştiam-aveau să-mi înceapă, cu urmele prin zăpadă, drumurile mele spre înțelegere, spre tăgadă.''
Trandafiriu: Si de exemplu exista si monolog liric ?daca da poti te rog sa imi dai exemple
Andrews78: ''Eu am văzut cum începe iarna într-o după-amiază...''
Trandafiriu: Multumesc foarte mult
Andrews78: Nu ai pentru ce!!!
Trandafiriu: Scuze ca te deranjez dinou inafara de metafora ce alte figuri de stil mai sunt?
Andrews78: Epitete: lumina decolorată, dans străverziu; personificări: iarna îşi începe dansul, etc.
Andrews78: Şi nu e nimic
Alte întrebări interesante