Limba română, întrebare adresată de Fotoladya, 9 ani în urmă

Redacteaza o compunere,de 150-250 de cuvinte, in care sã-ti prezinti opinia despre semnificatia mesajului textului "Vecinii" de Ioan Slavici ''
Va rog <3.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Nicualamicu
4
In opinia mea, autorul incearca sa ne transmita descrierea in antiteza a celor doua personaje deoarece au un trai diferi.
In primul rand, din descrierea personajelor ne dam seama de vietile diferite pe care le duc. Andrei, este un om sarac, cu o nevasta si copii.Iar Baciu, este un om bogat , vecin de.al lor, fara familie si cu slugi.
Cand Andrei o vede pe sotia sa cat se chinuie hotaraste sa iti ia inima in dinti si sa se imprumute de la Baciu.Din acest fapt rezulta ca el este un personaj neputincios si necajit. 
Baciu, nu este ca toti bogatii care dau doar ordine .Chiar daca ii place sa fie totul cum vrea el,acesta alearga ``de dimineata pana seara`` sa   sa.si faca pe plac.Din gestul sau,reiese ca este un personaj sigur pe sine si descurcaret. Baciu, vazand ca Andrei ii cere ajutorul, si ca ii vorbeste prieteneste, a decis sa.l sfatuiasca sa nu mai stea pe prispa casei, si sa se duca sa munceasca .
Cele doua personaje difera si prin faptul ca unul este lenes, iar altul ar face orice sa vada totul asa cum isi doreste.
In al doilea rand, titlul are rol sintetizator si anticipativ si intra in concordanta cu tema textului ,,vecinii``.Si textul se refera la cei doi vecini care sunt diferiti.
Prin argumentele aduse mai sus, putem concluziona ca , tema textului se refera la cei doi vecini prezentati in antiteza

Alte întrebări interesante