Engleza, întrebare adresată de deyandrei109, 8 ani în urmă

Redactează o compunere de 150 de cuvinte în care să motivezi apartenența la specia literară pastel a textului Nucul de Vasile Voiculescu. Pls,dau coroana​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Senshine
10

Pastelul este o specie a genului liric in care este prezentat un tablou din natura, un anotimp, fata de care eul liric isi exprima sentimentele, trairile, gandurile in mod direct folosind limbajul artistic.

  Consider ca opera "Nucul" de V. Voiculescu este un pastel deoarece respecta particularitatile formale si de continut ale acestei specii.

  In primul rand, modul principal de expunere este descrierea fiind zugravit un tablou de vara. Acesta este surprins pe mai multe planuri: cosmic("soarele", "bolta", "Vazduhul"), terestru("gradina", "Ciresii", "merii", "caisii", "zaplazuri"), evidentiind astfel cum vara se napusteste asupra gradinii aducand canicula si odata cu ea aproape toti copacii se strang sfarsiti de zapuseala si isi pleaca fruntile "reginei" fierbinti, acestia devenindu-i supusi. Eul liric apare in ipostaza contemplatorului exprimandu-si astfel admiratia fata de nucul care este singurul rezistent la acea canicula puternica, ramanand drept si inaltandu-si bratele si cununa nevrand sa fie unul din supusi verii. Marcile lexico-gramaticale care sustin prezenta eului liric sunt: prezenta punctelor de suspensie("De lene toropite, trec ceasuri de zabava...").

    In al doilea rand, utilizarea limbajului artistic are rolul de a sporii expresivitatea textului. Deosebit de sugestiva este comparatia "Nucul, ca un monarh" care face referire la nucul cel falnic care nu poate fi atins de caldura arzatoare a verii si se protejeaza cu propriile frunze ca lumina ei de bun venit sa nu-l sfarseasca. De asemenea, metafora "Vazduhul tot e para si fierbinte" arata cum soarele a pus stapanire pe cer, ingalbenindu-l si nelasand nicio pasare sa-l exploreze. Nu in ultimul rand, epitetul "umbrele-alungate" spune cum, soarele, luminand tot in jurul sau, a gonit umbrele care incercau sa protejeze gradina, nelasand vreuna ascunsa printre copaci. Cromatica este dominata de culoarea galbena care confera textului o nota de luminozitate("bolta incinata"). La nivel morfologic se remarca prezenta constructiilor de tip substantiv-adjectiv("bolta incinata", "crengile pleostite", "bratele-naltate", "umbrele-alungate").

    In concluzie, poezia "nucul" de V. Voiculescu este un pastel deoarece respecta particularitatile formale si de continut ale acestei specii.

Alte întrebări interesante